Isten jegyzője – Luther és az irodalom

Isten jegyzője – Luther és az irodalom

Share this content.

2014 egyházunkban a Reformáció és a kultúra éve lesz. A Duna Televízió még 1996-ban, Luther márton halálának 450. évfordulóján készített egy filmet, amelybenLuther és az irodalom viszonyát mutatták be. Ezt a filmet adjuk most közre.

450 éve hunyt el Luther Márton. A megemlékezés kapcsán a műsorban dr. Fabiny Tibor professzor beszél a Magyarországi Evangélikus Egyház levéltára és múzeuma által őrzött értékes eredeti Luther kéziratokról. Ezen kéziratok: a 110. zsoltár magyarázata 1518-ból, Hesseni Fülöphöz írt levele, A keresztyén ember szabadságáról írt kézirata és eredeti végrendelete. A műsorban szó esik még Luther Márton énekszövegeiről, és arról a pályázatról, amelyet 1933-ban írtak ki az Erős vár a mi Istenünk… kezdetű énekének fordítására. Közreműködnek: Császár Angéla Luther Márton: Bévül a földi nagy körön… című versét mondja el, Bitskey Tibor Luther Márton végrendeletéből olvas fel, Reviczky Gábor József Attila Erős vár a mi Istenünk fordítását mondja el, énekel a Lutheránia ének- és zenekara, vezényel Kamp Salamon.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!