A magyarországi egyházak többsége a védőoltás beadását szorgalmazza

A magyarországi egyházak többsége a védőoltás beadását szorgalmazza

Share this content.

Forrás: Magyar Hang, szöveg: Hutter Marianna
Budapest – Idővel egyre szélesebb rétegeknek lesz lehetősége beoltatni magát koronavírus elleni vakcinával, így hamarosan mindenkinek el kell döntenie, él-e a lehetőséggel. Hogyan állnak a kérdéshez az egyházak, melyek szavára a hívek százezrei figyelnek oda? – A Magyar Hang körkérdése.

Erkölcsi kötelességnek nevezte Ferenc pápa a koronavírus elleni védőoltás beadatását nemrégiben egy interjúban. Elmondta, nem éri meg az oltás megtagadása, mivel „az egészségeddel, az életeddel játszol és a többiek életével is”, ezért ő személyesen már be is adatta az oltást. De vajon mit gondolnak az egyházak hazai képviselői a védőoltásról?

A Magyarországi Evangélikus Egyház megkeresésünkre országos elnökségük állásfoglalását továbbította. Ebben Fabiny Tamás püspök és Prőhle Gergely országos felügyelő közleményükben arra biztatják egyházuk tagjait, hogy éljenek a vakcina beadatásának lehetőségével. – Az élet védelme és az embertársaink iránti felelős magatartás mindannyiunk közös feladata. Az elmúlt hónapokban sokan közülünk ezért nem találkoztak szeretteikkel, nem vettek részt istentiszteleten, nem ünnepeltek a hagyományos módon. A Covid–19 elleni védőoltás azonban esélyt ad arra, hogy a magunk, valamint egyházi és egyéb közösségeink élete visszatérjen a megszokott mederbe – olvasható az állásfoglalásban.

A Magyar Katolikus Egyház azt a magyar nyelven is olvasható dokumentumot ajánlotta a Magyar Hang figyelmébe, amit a Ferenc pápa által létrehozott Covid–19 Vatikáni Bizottság – együttműködésben az Élet Pápai Akadémiájával – adott ki. Ebben többek között azt írják, „a megbetegedés növeli az egészségügyi rendszer terheltségét egészen az összeomlásig, (…) és ez akadályozza az ellátáshoz való hozzáférést, megint elsősorban a szegényebbek rovására”. (…) a vakcinát nem csak saját egészségünk érdekében kell elfogadnunk, hanem a másokkal, főként a legkiszolgáltatottabbakkal való szolidaritás nevében is”.

„Támogatni fogjuk egyháztagjainkat a józan és felelős döntés meghozatalában” – írta a Magyarországi Református Egyház kommunikációs szolgálata válaszukban. Kifejtették, anyagokat készítenek orvosokkal, immunológusokkal, kórházlelkészekkel, „bárkivel, aki hiteles információkkal és/vagy saját példájával támogathatja a megfelelő döntés meghozatalát”. – „A Magyarországi Református Egyház tehát nem az oltást vagy a nem oltást, hanem a józan, felelős gondolkodást, a hiteles forrásokból való tájékozódást és a megfontolt döntést támogatja” – hangsúlyozták.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is támogatja a védőoltások beadatását. Mint válaszolták, azt szeretnék is népszerűsíteni az oltásra, illetve az előzetes regisztrációra buzdító kampánnyal. Ez azt jelenti, lesznek ezzel kapcsolatos írások honlapjukon, közösségi média felületeiken és a belső kommunikációs csatornáikon. Ami a Magyarországi Baptista Egyházat illeti, ők a közeljövőben fogalmazzák meg az oltással kapcsolatos ajánlásukat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2021/4. számában jelent meg 2021. január 22-én.

Címkék: oltás - koronavírus - egyház -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!