Papokat provokálnak kocsmákban, fesztiválokon

Papokat provokálnak kocsmákban, fesztiválokon

Share this content.

Szöveg: Csűry Csaba
Budapest – Debrecen – A Szólj be a papnak csapata a Magyarországi Evangélikus Egyházat választotta 2020 legjobb partnerének. Fabiny Tamás elnök-püspök „beszélgető egyház” gondolatához kapcsolódva a szervezők keresik a lehetőségeket az ökumenikus párbeszédre, válaszokat az aktuális társadalmi kérdésfelvetésekre. Kiss Zitával és dr. Berecz Péterrel, két főszervezővel beszélgettünk a kezdeményezésről, a célokról és a jövőbeli tervekről.

Egyházi közegben szinte nincs, aki ne találkozott volna valamilyen formában a Szólj be a papnak eseményeivel. Az elnevezés meglehetősen provokatív. Miért tartottak ki mégis mellette?

Berecz Péter: – Érdekes, hogy egyházi részről, papoktól, lelkészektől kevésbé érkezik felénk negatív észrevétel, kritika, inkább pozitív megerősítést, ötleteket kapunk, aminek nagyon szoktunk örülni. Bár az is lehet, hogy a negatív visszhang egyszerűen nem jut el hozzánk. Miskolcon például túl erősnek gondolták ezt a nevet, és Faggasd a papot! névvel szintén izgalmas vitaesteket szerveznek. Ezzel egyébként nincs semmi baj, örülünk annak, hogy mások is felismerik: azzal tudunk megszólítani érdeklődőket, akkor omlanak le a falak, ha mi lépünk ki a komfortzónánkból, és megyünk a világi emberek felé: kocsmákba, fesztiválokra, villamosra vagy akár egy óriáskerékre.

Kiss Zita: – Azokat, akiknek nem tetszik az online felületeink által kialakított kép, bátorítjuk, hogy vegyenek részt egy-egy alkalmunkon, beszélgessenek kötetlenül a fesztiválforgatagban, vagy üljenek be egy jó sörre valamelyik kocsmába, és közben vitassuk meg az élet nagy dolgait. Ilyenkor teljesen átformálódnak a rólunk elsőre gondoltak, és ilyenkor alakulnak ki a legjobb, őszinte beszélgetések.

– Mi volt a céljuk a kezdeményezés életre hívásával, és volt-e, amin mégis változtatni kellett menet közben?

K. Z.: – Kezdeti célként azt tűztük ki, hogy egyfajta hídként legyünk jelen a templomok és a profán terek (kocsmák, világi fesztiválok) között. Azt gondoltuk, az lenne a legjobb, ha integrálni tudnánk gyülekezeteinkbe az érdeklődőket. Ez annyiban változott, hogy ráébredtünk arra, hogy először a gyülekezeteinket kellene felrázni, fogadóképessebbé tenni.

– Egy-egy esemény megszervezése komolyabb költségekkel is jár. A felekezetek támogatják az Önök munkáját?

B. P.: – Kaptunk már támogatást felekezetektől, önkormányzattól, sőt vállalkozástól is egy-egy nagyobb esemény kapcsán, de a költségek nagy részét a saját privát munkánkból származó keresetünkből fedezzük, hiszen önkéntes alapon szervezzük a mindig ökumenikus jellegű eseményeket. Így szűkösebben tudunk gazdálkodni, de megvan az öröme is: arra költünk, amit mi jónak gondolunk (és amire van fedezet), és persze a „saját bőrünkön” érezzük az anyagi felelősséget, amely plusz motivációt jelent.

– Melyik volt a legemlékezetesebb alkalom, és miért? 

B. P.: – A fesztiválokra való kitelepülések hozzák a legtöbb élményt. Ilyenkor rengeteg olyan emberrel találkozunk, akik csak véletlenül botlanak belénk, és ők maguk is ledöbbennek, hogy hiányzott nekik egy-egy beszélgetés Istenről, a hitről, a lélek dolgairól. Ezért kérjük a kedves olvasókat is, hogy az info@szoljbeapapnak.hu címen ajánljanak olyan fesztiválokat, ahol szerintük érdemes lenne megjelennünk. Szeretném, ha egyszer egy kifejezetten heavy metal fesztiválra is el tudunk jutni, hogy még nagyobb legyen a kontraszt. 

– Milyen terveik vannak erre az évre?

K. Z.: – Rengeteg tervünk van. Év elején szerveztünk egy beszélgetést az egyházi jövőképről, felvetve azt a kérdést, hogy népegyház vagy szubkultúra lesz a keresztények útja a 21. században. Amint lehetséges, szeretnénk folytatni a kocsmai vitaesteket élőben, talán a hit és a tudomány területére fókuszálva, nyáron pedig jó volna ismét fesztiválokra menni. Tervezünk egy „roadshow”-t is cigánymissziós céllal: meglátogatnánk egy érintett térséget a programsorozattal. Labdarúgó-válogatottunk Európa-bajokságra való kijutása kapcsán szeretnénk tartani egy extra alkalmat is Hihetünk a győzelemben? címmel. Ugyanakkor tudjuk, hogy az fog megvalósulni, amit az Úr is úgy akar, így nem ijedünk meg, ha változtatni kell a terveken, rugalmasak leszünk.

– 2020 legjobb partnerének Önök a Magyarországi Evangélikus Egyházat választották. Milyen szempontok alapján ítélték oda a címet?

B. P.:Asztalos Richárd debreceni lelkész a kezdetektől fogva lelkes tagja alapcsapatunknak. Fabiny Tamás püspök úr évekkel ezelőtt meghirdette a „beszélgető egyház” gondolatát, és azóta is hű maradt hozzá, keresve a lehetőségeket a párbeszédre, aktuális társadalmi kérdések felvetésére. Velünk való együttműködése 2020-ban két nagy eseményben csúcsosodott ki. Tartottunk egy online Szólj be a püspöknek! alkalmat négy egyházi vezető részvételével, valamint Kajdi Csaba Instagram-celebbel is össze tudtunk ülni egy parázs, de baráti hangvételű vitára Budapesten. 2021-re máris két új közös esemény van kilátásban. Lehet, hogy a keresztények számszerűen kisebbségben vannak lassan, de ennek pont azt kell jelentenie, hogy kreatív, ötletekkel teli, lendületes közösségként működjünk. Nem is csak magunk miatt, hanem azért, hogy minél több emberhez eljuttassuk az örömhírt. Ezen a téren az evangélikusokkal nagyszerűen tudunk együttműködni. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!