Andelic Jonathan: A hit nem szégyellni való téma

Andelic Jonathan: A hit nem szégyellni való téma

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Szebenszki Noémi
A Dal 2021 verseny egyik különlegessége Andelic Jonathan (Jota) Áldom című dicsőítő dala, amely hitről, döntésről és Isten kegyelméről szól. Jotával beszélgettünk a műsorról, a zenéről és Istenről.

A Dal 2021-es szériájába több mint négyszáz dal közül választották ki azt a negyven számot, melyek közül a zsűri és a közönség együttesen keresi idén az ország legjobb magyar slágerét. Az előadók hét héten keresztül versenyeznek, amit a közönség minden szombaton 19:35-től követhet a Duna Televízión. A dalok mind valami másért jók, de vajon mi tesz egy zeneszámot igazán jóvá?

„Ez nagyon szubjektív. Szerintem fontos, hogy egy dallal tudjak azonosulni zeneileg és a tartalmát tekintve is. Az adott hangulatomtól is függ, hogy melyik dalt érzem igazán jónak. Mivel szöveges zenei műfajról beszélünk, szerintem az is fontos, hogy egy dalnak legyen tartalma, ne legyen semmitmondó”– hangsúlyozta a fiatal énekes.

A mondanivaló fontosságára a 2020-as év nyertes dala is rámutatott, amely egy párkapcsolati krízishelyzetről, a megcsalásról szól. Ez a téma sokak számára ismerős lehetett. De adódik a kérdés, hogy az Áldom című dal vajon mennyire tudja megszólítani például a nem hívő közönséget is.

„Műfaját tekintve a dalom popos, funky, aminek a hangulata hamar megfoghatja az embereket. Témáját tekintve viszont megosztó lehet, mert kihangsúlyoztam, hogy nekem Jézus az, akibe belekapaszkodom, aki a megoldás a legtöbb helyzetben. Amikor jönnek a nehézségek, harcok, terhek, amiket nem tudunk cipelni, szerintem mindenkinek kell valaki vagy valami, amibe belekapaszkodik. Nekem Jézus az. Sokakban, lehet, nem fogalmazódik meg, hogy csomó helyzetben Isten az, aki segített, a dal erre is ráébreszthet” – árulja el a fiatal zenész.

A dal születéséről Jonathan elmondta: hamarabb jön a zene, a dallam, mint a szöveg. „Ez a dal arról a döntésről szól, hogy ha nem olyan irányban haladnak a dolgok, mint szeretnénk, akkor mit teszünk. Számomra mindig jó döntés volt, hogy nem hagytam abba Istent dicsérni. Az élet 0–24 órás kegyelem. Az öröm, amiben Isten jelenlétében vagyok, az örömnek egy más minősége, amit az ember nem tapasztal meg máshogyan.”

A dicsőítés egyben bizonyságtétel, nehéz ennyire megnyílni mások előtt? – tesszük fel a kérdést, melyre meglepő válasz érkezik: „Nem könnyű, de nem a témája miatt. Ez nem szégyellni való téma, amit rejtegetni kéne. Engem nem zavar, ha valami megosztó, nem szeretem az állóvizet.”

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!