Szalagtűzés – Hogy legyen a diákéveknek lezárása és emléke

Szalagtűzés – Hogy legyen a diákéveknek lezárása és emléke

Share this content.

Forrás: oroscafe.hu, szöveg: Bogdánffy-Szőke Anett
Orosháza – Felnőtté váltak… Készülnek az érettségire… Látható bizonyítéka is lett. Szalagot kaptak a szívük fölé a Székács József Evangélikus Gimnázium végzősei. Igaz, nem volt tánc, nem volt műsor, nem voltak vendégek, nem volt bál, de egy rövid, emléket állító esemény igen.

Az iskola dísztermében a 11.-esek helyett az osztályfőnökök tűzték fel a szalagot tegnap este.

„Majdnem ugyanezt meg tudtuk volna csinálni egy tanteremben, ünnepi ruha és hangulat, vagy dekoráció nélkül is, de mi adni akarunk valami emléket a diákoknak – emelte ki Deák Péter igazgatóhelyettes. – A tavalyi tanév utolsó 3 hónapját is beleszámítva 7. hónapja tanulnak online a diákok. Látjuk, hogy szenvednek otthon, nyomasztja őket az érettségi, a ballagásuk bizonytalansága, az, hogy nemsokára nyilatkozniuk kell tovább továbbtanulásukról. Az elmúlt szombaton rendeztük volna meg a szalagavató báljukat. De sajnos a vírus miatt sok minden nem úgy alakul, ahogyan szeretnénk. Hagyomány, hogy a végzősöknek a 11.-esek tűznek, idén erre sem kerülhetett sor, helyette viszont készítettek nekik egy személyes üzenetet, melyet meglepetésként a végzősök székein helyeztünk el” – folytatta.

A meghittséget sikerült megteremteni

A rövidke ünnepség két felvonásban valósult meg, előbb a 12/4-es, majd a 12/6-os osztály tagjai kapták meg a szalagot, rajtuk kívül csupán néhány őket tanító pedagógus volt a több száz fős teremben szétszórtan, egymástól megfelelő távolságban.

„A meghittséget igyekeztünk megteremteni, az úgy vélem, nem hiányzott, de a szabadság érzése, az együtt ünneplés, az osztályműsor, az alsóbb évesek jelenléte, és ami a legfontosabb, a gyerekek szüleinek jelenléte nagyon hiányzott – mondta el a 12/6 osztályfőnöke, Ökrösné Miszlai Edit. – Iskolánkban hagyomány, hogy a korábban elballagott tanulók is eljönnek erre az eseményre és úgynevezett kapocskendőt adnak át a végzősöknek. Sajnos idén ez is elmaradt” – folytatta.

Rövid műsor, benne igazgatói köszöntés és lelkészi áldás… Idén ennyi adatott meg.

„Ezt a napot mindig is keringővel, osztályműsorral és bállal a végén képzeltem el – mondta Rajki Róbert végzős diák. – Tavaly tizenegyedikesként mi tűztük fel a szalagot az akkori végzősöknek, így megtapasztaltuk, milyen érzés részt venni egy igazi szalagavatón. Nagyon sajnálom, hogy a miénk nem lehetett ilyen. Nagyon szeretem ezt az iskolát, a tanárink az évek során mindig próbálták színessé tenni a hétköznapokat is, meg természetesen az ünnepségeket, és ez most sem volt másképp. Szerintem nagyon kitettek magukért, amiért hálásak vagyunk” – tette hozzá.

A szülők nem lehettek ott, így videón üzenetek

Az ünnepség után a 12/6-os diákok elvonultak osztálytermeikbe, ahol megnézhették együtt azt a meglepetésvideót, melyben a szülők üzentek gyermekeiknek. A 12/4-esek pedig korábban egy olyan videót készítettek osztályfőnökükkel, Bacsurné Nagy Ildikóval közösen, melyben ők üzentek a szüleiknek, és amiben felölelik az elmúlt négy év legszebb pillanatait.

„Nagyon meghatódtak a gyerekek a szülők üzeneteiből összevágott videón. Mindannyiuknak nehéz volt, hogy nem lehettek ott személyesen. Egy picit pótmamának is érzem magam ezen a délutánon, éppen ezért ez egy nagyon megható esemény az életemben is. Jó volt látni, hogy a gyerekek az évek alatt esetlen kamaszokból felnőttekké váltak” – tette hozzá Ökrösné Miszlai Edit.

Az iskola az eseményről felvételt készített, melyet a szülői közösség rendelkezésére bocsátottak.

Az intézményvezetés pedig pozitívan áll a holnap elé és tervezi a jövőt. A szalagtűzésre betanult, de sajnos elmaradt nyitókeringőt május 29-én a Székács 25. jubileumi gáláján a remények szerint előadhatják a végzősök. Érettségijük után pedig – ha a járványhelyzet engedi – a hagyományos bankett helyett egy érettségi bált is rendeznek a számukra.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!