Bornemisza Péter-díj és Írónád díj a Magyarországi Evangélikus Egyház szolgálatára tett újságíró-/médiatevékenységért

Bornemisza Péter-díj és Írónád díj a Magyarországi Evangélikus Egyház szolgálatára tett újságíró-/médiatevékenységért

Share this content.

Szöveg: MEE Sajtóbizottság
Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház a sajtóbizottság gondozásában évente egy alkalommal Bornemisza Péter-díjjal, illetve Írónád díjjal kívánja jutalmazni azokat az újságíró- vagy médiatevékenységet folytató magánszemélyeket, akik olyan világi vagy egyházi médiában megjelent írásművel, televíziós vagy rádiós anyaggal, internetes felületen megjelenő médiaszöveggel léptek a nyilvánosság elé, amely megjelenésével az adott évben az evangélikus egyház pozitív megítélését segítette elő. A díjak nem az életművet, hanem elsősorban az alkotást és annak szellemi értékét kívánják elismerni.

A díj elnyerésének folyamata:

Ki jelölhet?

A díjra Magyarországon, illetve a határon túl élő magyar magánszemélyek tehetnek jelölést. A díjak elnyerésére saját alkotás benyújtásával is van lehetőség pályázni.

A jelölés folyamata: 

A jelölés a jelölni kívánt 2020. január 1. és december 31. között született alkotás beküldésével és a mellékelt jelölőlap és nyilatkozat kitöltésével történik minden év február 1-je és március 15-e között. A jelölést kizárólag digitális formában, az Evangélikus.hu oldalon elhelyezett médiadíj-felületen lehet beküldeni. Az érvényes jelölésről a jelölők/pályázók visszajelzést kapnak.

 

A Bornemissza Péter-díj jelölőlapja letölthető itt: PDF és Word.
Az Írónád díj jelölőlapja letölthető itt: PDF és Word.

 

A jelöltek köre:

A díj nem az életművet, hanem az alkotást és annak szellemi értékét kívánja elismerni. Ezért nem kell, hogy a díjra felterjesztett alkotó hivatásos újságíró legyen. A díjazott alkotás és az azzal együtt járó újságíró-tevékenység azonban egyértelműen a Magyarországi Evangélikus Egyház pozitív megítélésének, népszerűsítésének, akár missziói tevékenységének célját kell szolgálja. A jelölt bármilyen, Magyarországon vagy külföldön élő magyar magánszemély lehet.

A Bornemisza Péter-díjra jelöltnek nem kell evangélikus felekezeti kötődésűnek lennie, az alkotás megjelenhet bármely világi médiában vagy a közösségi média nyilvános felületein, műfaji megkötés nélkül. A jelöltek korára és végzettségére vonatkozó megkötés nincs.

A Bornemissza Péter-díjat nyerő alkotó a díj elnyerésétől számított öt éven belül nem kaphat még egyszer díjat.

Az Írónád díjra olyan evangélikus médiában megjelenő alkotás jelölhető, amely megfelel a fenti feltételeknek. Az Írónád díjat nyerő alkotó a díj elnyerésétől számított öt éven belül nem kaphat még egyszer díjat.

A díj kiosztásának feltételei:

A pályamunkákat rangos szakmai bizottság bírálja el. A január–februári bírálási időszakban az előző évben született alkotásokat értékelik. Kategóriánként évente öt alkotást juttatnak a döntőbe, amely alkotások az erre létrehozott online felületen a díj kiosztásáig újraolvashatók, láthatók lesznek. A döntős alkotások szerzőit értesítik.

A Bornemisza Péter-díjat és az Írónád díjat egyszerre, minden év virágvasárnapjához kötődően, a megelőző hét péntekén adja át a bizottság.

Az átadás nyilvános, ünnepélyes keretek között történik. A döntős alkotások szerzőit meghívják az ünnepségre, a nyerteseket kihirdetik és díjazzák a megjelentek és a sajtó nyilvánossága előtt. 

Az elnyerhető díjak:

Minden döntős elismerő oklevélben részesül.

A Bornemisza Péter-díjas alkotás szerzője oklevelet, emlékplakettet és pénzdíjat (150.000 forint) kap.

Az Írónád díjas alkotás szerzője oklevelet, emlékplakettet és pénzdíjat (150.000 forint) kap.

Mindkét győztes alkotást a Magyarországi Evangélikus Egyház újra megjelenteti a saját és lehetőség szerint világi médiafelületeken.

A jelölést itt lehet feltölteni.

További információ kérhető Kecskeméti Zsuzsától a
zsuzsanna.kecskemeti@lutheran.hu címen.

Adatvédelem:

A Magyarországi Evangélikus Egyház adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzata itt olvasható.

A Bornemissza Péter-díj és az Írónád díj adományozásával összefüggésben kezelt személyes adatokról szóló tájékoztató itt olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!