Tiszta tüdő – tele tál? – Lyukói segélyakcióhoz csatlakoztak a fasori evangélikusok

Tiszta tüdő – tele tál? – Lyukói segélyakcióhoz csatlakoztak a fasori evangélikusok

Share this content.

Szöveg: Aradi György. Fotó: Szibig Ágnes Marianna, Aradi György.
Budapest – Lyukóvölgy – Fasori evangélikusok csatlakoztak ahhoz a megmozduláshoz, melyet Lyukóvölgyben (Miskolc) mélyszegénységben élők megsegítésére szerveztek a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai, civil és egyházi közösségek aktív támogatásával.

Az ismert szegénynegyedben rendszeresen szolgáló Ágnes nővér (Szent Ferenc Kisnővérei) felhívása többek figyelmét ráirányította arra, hogy a világjárvány következményei még inkább sújtják az amúgy is nélkülözőket. Az idén elmaradt jótékonysági vásárok helyett más források bevonásával tudnák csak támogatni a legszegényebbeket. A tartós élelmiszer- és ruhaosztási akciót éppen arra a február 15-ei napra álmodták meg, amikorra a Lyukói Közösségi Ház elé érkező mozgó tüdőszűrő állomás (busz) 150 fő szűrővizsgálatát amúgy is előirányozta.

De hogy került a lyukói akció híre a Fasorba? És egyáltalán milyen messze van a szegények ügye igehallgató közösségeinktől?

A Lyukóvölgyben több dokumentumfilmet is jegyző Dunatáj Alapítvány filmes producere, Szederkényi Miklós baráti, szakmai kapcsolatain keresztül próbált többeket megnyerni Budapesten is a lyukói ügynek. (Élve annak lehetőségével, hogy egy magánszemély felajánlotta a fuvarozáshoz saját furgonját.) Így jutott el a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközséghez is a hír Domokos János filmrendező közvetítésével, és lett világossá, hogy ehhez az akcióhoz ők is kapcsolódni tudnak.

A böjtelői prófétai ige is utat talált: „Mert ahogyan az eső és a hó lehull az égből, és nem tér oda vissza, hanem megöntözi a földet, termővé és gyümölcsözővé teszi; magot ad a magvetőnek és kenyeret az éhezőnek, ilyen lesz az én igém is, amely számból kijön: nem tér vissza hozzám üresen, hanem véghezviszi, amit akarok, eléri célját, amiért küldtem.” (Ézs 55,10-11) Minden együtt állt tehát, hogy a tervezett felajánlások jókor jó helyre érkezzenek meg.

A fasori evangélikusok hatvanad vasárnapján családi és rövidített renddel folyó istentiszteleteiken, valamint az azt követő héten több mint százharmincezer forint értékben gyűjtöttek adományt tartós élelmiszerre. A 150 fő (és rajtuk keresztül háztartások) számára előkészített csomagok végül megteltek a kiosztás helyszínén. A fasori evangélikusok felajánlásai 150 kg rizs, 150 liter tartós tej, 150 kg cukor és 150 zacskó őrölt fahéj formájában értek célba. A tüdőszűrésre érkezők az összehangolt akció nyomán néhány napra a gondoskodás egyszerű jeleként változatosabb élelemhez jutottak.

Ezúton is köszönjük a nyitott szíveket, és a felajánlásokat! Külön köszönjük a beszerzésben, a rakodásban, a szállításban, a csomagolásban és a kiosztásban nyújtott kétkezi munkát!

Végezetül ismerjék meg a lyukóiak életéről szóló dokumentumfilmeket:

Szilánkok (Szerkesztő/a rendezők egyike: Domokos János):

Panoráma Plusz: 

Rézangyalok:  

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!