Félszáz kisbárány érkezését várják a tótkomlósiak

Félszáz kisbárány érkezését várják a tótkomlósiak

Share this content.

Forrás: beol.hu, szöveg: Cs. I.
Tótkomlós – Az evangélikus egyházközség 2015-ben, terápiás célra beszerzett állatai közt bárányok is legelésznek a szeretetotthon mögötti zöld területen. Az állomány évről évre gyarapodik, egy hete elkezdődött az ellés, ma már tíz kicsi jószág örvendezteti meg gondozóit. Kamilla, a csacsi pedig immáron hat éve mindent szemmel tart. Állítólag az egyébként csendes állat hangosan jelez, ha újabb gyapjas látja meg a napvilágot. Szpisák Attila lelkész érdeklődésünkre elmondta, az első bégető 1,5 kilósan érkezett és társaihoz hasonlóan szépen cseperedik.

„Ő a mi idei első evangélikus kisbárányunk, őt reményeink szerint követi még félszáz. Az eredeti tervünk évekkel ezelőtt az volt, hogy a szeretetszolgálatunk keretében működő, szenvedélybetegek ellátásának lesz egyik kiváló terápiája az állattartás, a jószággal való foglalkozás. Ma már van ötven anyajuhunk. Minősítésre vár hat kosunk, igyekezetünk arra irányul, hogy minél magasabb színvonalat képviseljen törzstenyészetünk” – hangsúlyozta a lelkész.

Az állatok egyben a szeretetotthon környékének természetes fűnyírói. Húsuk pedig a konyhára is bekerül. Ahogy a sertéseké, hiszen azokkal szintén foglalkoznak. A hús, a hurka, a kolbász számos közösségi programjaikon költségcsökkentő tényező. Az önellátásnak valójában ez is az egyik célja.

A gazdasági udvarban le­gelésznek a lovak: Kati és Betyár. Két huncut ló egy jobb fűnyíró ára – mondta kalauzunk.

Ám a funkciót tekintve többszörösen hasznosíthatók. Ősi fajta, kistestű lovak, melyet a Kárpátok pónijának is neveznek. Általában nyugodtak, lovaglásra, illetve kocsi húzására egyaránt remekül használhatók.

 

Hivatkozások: Cikk a Beol.hu oldalán. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!