Koldusok vagyunk – 475 éve halt meg Luther Márton

Koldusok vagyunk – 475 éve halt meg Luther Márton

Share this content.

Forrás: Facebook.com / Fabiny Tamás
Eisleben – „Ma 475 éve, hogy szülővárosában, Eislebenben meghalt Luther Márton. Miben lehet megragadni azt az örökséget, amit a reformátor az utókorra hagyott? Isten igéjében, amit ő anyanyelvre fordított, illetve szenvedélyesen magyarázott és mindhalálig hirdetett. A szó szoros értelemben vett mindhalálig” – tette fel a kérdést Fabiny Tamás püspök Facebook-oldalán.

Néhány nappal halála előtt Luther még szószéken állt. Hangsúlyozta, hogy csakis Krisztus igéjéhez kell tartani magunkat. Betegsége miatt már nehezen beszélt. „Ámen” helyett így fejezte be prédikációját: „Túlságosan gyenge vagyok. Elégedjünk meg most ennyivel.” Másnap még ezeket a sorokat vetette papírra: „Vergilius Bucolicáját és Georgicáját senki sem érti meg, aki nem volt öt évig pásztor vagy földműves. Cicero leveleit (így látom) senki sem értheti meg egészen, aki nem forgolódott negyven évig jeles államügyekben. Senki ne gondolja, hogy megízlelte a Szentírást, hacsak nem kormányozta a gyülekezeteket száz évig a prófétákkal... Koldusok vagyunk, ez az igazság.”

Másnap meghalt.

Ez Luther Márton igazi végrendelete: koldusok vagyunk. Az irgalom koldusai. Hisszük, hogy amint Jézus megállt a koldus előtt, és megsegítette őt, úgy fogad el minket is az mi Urunk. Ez a hit pedig korántsem csak az evangélikusok öröksége – írta a püspök Facebook-oldalán..

A fotón Fabiny Tamás Luther sírja fölött prédikál a wittenbergi templomban, 2017. augusztus 18-án.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!