Böjti gondolat: Dobok ritmusa

Böjti gondolat: Dobok ritmusa

Share this content.

Szöveg: Baranyay Bence, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
Böjt 2021 – Sorozatunkban az Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozó szervezői által írt meditációkat olvashatják. Baranyay Bence a Répcelak–Csánigi Evangélikus Egyházközség beosztott lelkésze. Alábbiakban az ő írása segíti az elcsendesedést.

Voltál már úgy igazán csendben? Amikor nem hallatszik semmiféle külső hang. Távolról sem szűrődik be emberi szó, még a természet szólamai is elhalkultak. Nem gyakran van erre lehetőségünk. Talán ilyen hely lehet a sivatag, vagy amikor megpihensz az evező csapásokkal egy nagy tó közepén, esetleg néhány percnyi szélcsend a hegycsúcson. Lehet, hogy a dolgozószobádban, vagy erdei kápolnában is megélted már.

Ha ilyenkor igazán befelé figyelsz, akkor rádöbbenhetsz, hogy milyen hangos vagy. Még a pislogásnak is van hangja. Fülsértő ahogy finoman arrébb mozdítod a kezed. Ahogy nyelsz, vagy ahogy lélegzel. Szinte betölti a teret egy mély sóhajtás. Ha igazán csendben vagy, hallod a dobok ritmusát, a szívverésed az.

Egyedül vagy, de mintha nem lennél egyedül. Farkasszemet nézel azokkal a félelmekkel, amiket korábban megpróbáltál elhessegetni, melyeket elnyomott az élet zaja. Rádöbbensz, hogy ezt az állapotot nem te választottad, nem te irányítod. A csend félelmetes lehet, a puszta Isten háta mögötti vidék.

Lélek pedig azonnal kivitte őt a pusztába. Negyven napig volt a pusztában, miközben kísértette a Sátán. Vadállatok között élt, és angyalok szolgáltak neki.” (Mk 1,12-13)

Jerikótól délre a homok elnyeli egy sakál üvöltését. Jézus élete egyik legkülönlegesebb napja után találja magát a kietlen vidéken. Gyakran a legjobb pillanatok után jön a nagy zuhanás, a kínzó üresség. Az imént még közvetlenül szólt hozzá Mennyei Atyja a Jordánnál, most meg egyedül van a pusztában. Majdnem egyedül: az ősi kísértő hamar megjelent, éjszakánként néhány vadállat, máskor szolgáló angyal is csatlakozott. Mégis magányos volt a csendben, egyedül a kísértésben.

Lehet köze Istennek a csendhez? Jézust a Lélek vitte a pusztába, hogy az minden néma kiáltással, belső vívódással, emberi és isteni küzdelemmel a Megváltó életének egyik legfontosabb állomásává legyen.

Talán éppen itt van az ideje a te negyven napodnak a csendbe mélyedve. Vagy ismered már a vadállataidat? És az angyalaidat? Küzdöttél már a Kísértő hangjával? Az Isten némaságával? Kész vagy szembenézni a szívdobogásoddal? Kész vagy csendben lenni?

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!