Médiadíjakat alapított a Magyarországi Evangélikus Egyház

Médiadíjakat alapított a Magyarországi Evangélikus Egyház

Share this content.

Szöveg: Evangélikus.hu
Budapest – 2021. március 15-ig lehet nevezni az evangélikus egyház tevékenységéről szóló írásokat az evangélikus.hu oldalán kialakított felületen a Bornemisza Péter-díjra és az Írónád díjra.

A Magyarországi Evangélikus Egyház a Sajtóbizottság gondozásában évente egy alkalommal Bornemisza Péter-díjjal, illetve Írónád díjjal kívánja jutalmazni azokat az újságírói- vagy média tevékenységet folytató magánszemélyeket, akik olyan világi vagy egyházi médiában megjelent írásművel, televíziós vagy rádiós anyaggal, internetes felületen megjelenő médiaszöveggel léptek a nyilvánosság elé, ami az adott évben megjelenésével az evangélikus egyház pozitív megítélést segítette elő.

A díj fővédnökei dr. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Novotny Zoltán újságíró, a Magyarországi Evangélikus Egyház sajtóbizottságának képviselője.

Kecskeméti Zsuzsa, a sajtóbizottság tagja elmondta, nagyon fontos, hogy a díjak nem életművet, hanem elsősorban a jelölt alkotást és annak szellemi értékét kívánják elismerni.

„Két díjat osztunk ki minden évben. Azért döntött a bizottság két díj alapítása mellett, mert egészen más tartalmakkal találkozunk az evangélikus médiában, mint a világiban, és szeretnénk mindkét kategóriában kifejezni elismerésünket azoknak, akik foglalkoznak az egyházzal és jó ügyeink mellé állva megszólalnak” – mondta.

„A világi sajtóban megjelenő alkotások szerzőit a Bornemisza Péter-díjjal kívánjuk elismerni, tisztelegve ezzel a lutheránusokat minden körülmény között nyíltan képviselő szónok emlékezete előtt is. A díjra jelöltnek nem kell evangélikus felekezeti kötődésűnek lennie, és a jelölt alkotás megjelenhet bármely világi médiában vagy közösségi média felületen, műfaji megkötés nélkül. Ez egy nagyon izgalmas terület, hiszen a jelöltek korára és végzettségére történő megkötés sincs, akár egy jól megírt vitaindító közösségi média poszt írója is részesülhet a díjban, de természetesen a klasszikus újságírói műfajokban is találunk rengeteg megfelelő írást, hanganyagot, videót. 

Az Írónád díjra jelölésnél hasonlóak a feltételek, de ide olyan alkotásokat várunk, melyek az evangélikus egyház média felületein jelennek meg, ideértve a gyülekezeti és regionális megjelenéseket is. Itt sem megkötés a felekezeti hovatartozás, azonban nyilvánvalóan ezeken a felületeken olyanok kommunikálnak, akik vagy felekezeti, vagy intézményi szinten erősen kötődnek egyházunkhoz. Ezért gondoltuk elkülöníteni a két díjat” – tette hozzá Kecskeméti Zsuzsa.

A jelölés folyamata nagyon egyszerű: az Evangélikus.hu oldalon, elektronikus formában történik meg. A jelöléshez szükséges kiírás és a jelölő lapok az Evangélikus.hu oldalról letölthetőek, és a pályázati anyag ugyanitt feltölthető. A felületet március 15-én zárjuk le, az eredményhirdetés pedig minden évben a virágvasárnapot megelőző pénteken lesz reményeink szerint ünnepélyes keretek között. Ez ebben az évben 2021. március 26-ra esik. 

Fontos tudnivaló, hogy az alkotók saját maguk is pályázhatnak a díjra, de bárki más is jelölheti őket ugyanazokkal a feltételekkel. A díj igen értékes, hiszen az elismerés mellett oklevél, trófea és pénzbeli jutalom is illeti a győzteseket. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!