Március 5-én lesz az ökumenikus világimanap

Március 5-én lesz az ökumenikus világimanap

Share this content.

Forrás: MEÖT
Budapest – 2021. március 5-én, pénteken tartják országszerte az ökumenikus világimanapot, amelynek tematikáját idén a vanuatui keresztény nők készítették el – közölte Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára.

A 2021. évi világimanap a Máté 7,24-27 igeszakaszt helyezi a középpontba „Biztos alapra építsünk!”. Az igei tanulmány lényege a fundamentum: „Biztos alapra építsünk!” Továbbá azt jelenti számunkra, hogy az életünket Jézus Krisztusra, ami életünk Urára kell bíznunk ahhoz, hogy jövőnk jó kezekben legyen.

Jézus példázatokban beszél arról, hogy hogyan rendezzük be az életünket. Ebben a példázatban arról beszél, hogy mi lesz azzal az emberrel, aki kősziklára építi a házát. Nem mindegy tehát, hogy az életünk milyen alapon nyugszik. Lehet kőszikla az életünk alapja, amely az élet zajától gondjaitól nem omlik majd össze, és lehet az életünk alapja homok, amelyet az élet viharai szétzúznak.

Az idei liturgiát elkészítő vanuatui asszonyok által választott igevers, a világimanap címtémája most igazi bátorítást, erősítést ad aggodalmaink, félelmeink közepette. A szigetország lakói vallják, hirdetik, hogy van szilárd, biztos pontja ennek a világnak, akire építhetünk. Milyen aktuális üzenet?! Pedig ez a téma már hét esztendeje ki lett választva. A világimanapi szervezet tagjai a még 2013-ban, New Yorkban megtartott nagygyűlésén hozták meg a döntést arról, hogy 2021-re vonatkozóan mely ország készítheti el a liturgiát.

A vanuatui asszonyok tehát már évekkel ezelőtt megfogalmazták bizonyságtételeiket, imádságaikat. A címlap képnek választott festmény, Juliette Pita alkotása is az öt esztendeje a szigeteken komoly pusztítást végzett Pam ciklont örökítette meg. A művésznő akkor személyesen is megtapasztalta, hogy hogyan tud Isten a legnagyobb viharokban is oltalmába venni, menteni. Évekkel ezelőtti a bizonyságtétel, most mégis aktuális. Ez a Szentlélek rendező ereje! Szóval, „Biztos alapra építsünk!”

Fischl Vilmos tájékoztatása szerint az ökumenikus világimanapot 1870 óta tartják meg világszerte, Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa pedig az idén szervezi meg ezt az eseményt 36. alkalommal

A főtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az Ökumenikus Tanács által megjelentetett kiadványok segítségével készülhetnek fel, hangolódhatnak rá az eseményre, „…és élhetik meg az imanapi liturgia tartalmának kiteljesedését”.

A világimanapra való felkészülést segítő anyagok elérhetők és letölthetők a MEÖT honlapjának (meot.hu) Világimanap 2021 – Vanuatu füléről.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!