Brunszvik Teréz-díjat kapott a hódmezővásárhelyi Égbőlpottyant Evangélikus Óvoda vezetője

Brunszvik Teréz-díjat kapott a hódmezővásárhelyi Égbőlpottyant Evangélikus Óvoda vezetője

Share this content.

Forrás: Facebook.com/evangelikusneveles, NOO-EPSZTI, fotó: Magyari Márton
Hódmezővásárhely – Benséné Sándor Erzsébet, a hódmezővásárhelyi Égbőlpottyant Evangélikus Óvoda vezetője Brunszvik Teréz-díjban részesült. Az emberi erőforrások minisztere által óvodapedagógusnak, szakmai munkája elismeréseként adható legmagasabb állami kitüntetést – a járványügyi korlátozások miatt – ünnepi rendezvény nélkül adták át.

Benséné Sándor Erzsébet elhívatása az óvodapedagógusi pályán immáron 44 éve, 1977-ben kezdődött. 1982 óta dolgozik ugyanabban a hódmezővásárhelyi óvodában. 

Óvodapedagógusként kezdett, de rövidesen megtalálták az olyan különböző szakmai kihívások, amelyek formálták tudását és növelték elkötelezettségét a pedagógushivatás iránt: munkaközösség vezetése, mentori tevékenység, minőségirányítási csoport vezetése, társadalmi megbízatások, óvodavezető-helyettesi feladatok. Az óvodavezetői teendőket 2007 óta látja el, az intézmény ekkor került a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásába. 

Az intézményvezetői megbízás egyfajta lelki és szakmai megújulást hozott a vezetői és a pedagógiai munkájába egyaránt, hiszen két eltérő szemléletű világkép találkozását kellett összehangolnia az addigi hagyományos és a keresztyén nevelés értékrendje mentén. Mivel istenfélő családban nőtt fel, a fenntartóváltás egyben arra is lehetőséget teremtett, hogy visszatérjen a gyökereihez. 

Már pályája kezdetén igyekezett olyan lehetőségeket keresni, amelyekkel színesebbé, egyedibbé tehette az óvodai foglalkozásokat, például az idegen nyelvhez szoktató foglalkozások szervezésével vagy a néptánc és a néphagyományok megismertetésével és megszerettetésével. 

Alapvetés számára a kisgyermekek feltétel nélküli elfogadása, szeretete, a fejlődésükért érzett felelősség, a szakmai alázat és elkötelezettség, az új kihívások keresése, a folyamatos önképzés, az együttműködés és a közösségépítés.

Az óvoda alkalmazotti közössége jól összeszokott egység, lelkes, egymást segítő és kiegészítő csapat, ez a vezető érdeme is. Kezdeményezésére megalakították az amatőr énekkart és az óvodai báb- és dramatikus színkör csoportot. Az óvoda evangélikus identitását erősíti, hogy az egyházi ünnepeken énekszolgálattal örvendeztetik meg a gyülekezet tagjait a templomukban. Életre hívták a családi istentiszteleti alkalmakat, ahol bibliai történeteket dramatizálnak, adnak elő. 

Benséné Sándor Erzsébet fontos feladatának tartja, hogy a családokat is bevonják az óvodai élet eseményeibe, így számtalan, már hagyománynak számító gyermek- és családi program szervezését tudhatja magáénak. Többek között kirándulások, bábszínház látogatások, szülői fórumok, Teremtés hete, Dióverő családi nap, Apák napja, Apa-fiú focirangadó, farsang, pünkösdi mulatság. 

Számtalan továbbképzésen vett részt, legyen az esztétikai vagy zenei nevelés, művészeti terápia, óvodai nevelés játékkal, mesével, minőségbiztosítás és programfejlesztés, számítógépes ismeretek, teljesítményértékelés az óvodában, egyházi énekek, konfliktuskezelés, teológiai képzés vagy a bajor-magyar evangélikus testvéróvodák továbbképzései. Benséné Sándor Erzsébet úgy véli, hogy ezek az alkalmak, találkozások nagyban meghatározták szakmai fejlődését, olyan élményt, ismeretanyagot és tapasztalatot szerzett, amit be tudott építeni a szakmai munkájába.

Benséné Sándor Erzsébet a nevelő munkát szolgálatnak tekinti. Az óvoda közössége – gyermekek, munkatársak, szülők - szeretik, tisztelik. Egyházunk köznevelési rendszerének megbecsült tagja, szakmai munkáját, igényességét, önzetlenségét, segítőkészségét nagyra értékeli az evangélikus közösség. A több mint negyven éven keresztül végzett példaértékű munkájáért, a Magyarországi Evangélikus Egyházban végzett intézményvezetői tevékenységéért 2020-ban Péterfy-díjat vehetett át. 

Hivatása további gyakorlásához és életére Isten áldását kérjük!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!