Pénzügyi támogatások, molesztálás, ez lenne az egyház? – Minden, amit te is megkérdeznél!

Pénzügyi támogatások, molesztálás, ez lenne az egyház? – Minden, amit te is megkérdeznél!

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Kovács Viktor
„Az egyház” – mennyi minden van ebben a fogalomban. Ki ezt érti alatta, ki azt. Egyfajta pavlovi reflexként szinte mindenkiben megjelenik egy kép, egy hangulat, egy érzés vagy valamilyen vélemény „az egyházzal” kapcsolatban. Az utóbbi időben pedig sajnos „az egyház” csak akkor tematizálódik, amikor valami gáz van. Pénzügyi támogatások, le- és felminősítések, molesztálás, elítélés, tiltakozás… Mintha „az egyház” nem is lenne más, mint egy nagy „nem” vagy egy tilos jelzés. Azok viszont, akik elkötelezett tagokként ott vannak a hétköznapok egyházában, pontosan tudják, hogy mennyi mindent kaptak és kapnak „az egyház”-tól.

Ebben az adásban kísérletet teszünk arra, hogy tisztázzuk, mi is az egyház, és hogy tényleg van-e olyan, hogy „az egyház”. (Spolier: van, de nem úgy.)

Az adás tartalma:

1. Mit jelent az egyház fogalma?

2. Az egyház mint teológiai fogalom

3. Az egyház mint intézményes szervezet

4. Az egyház mint felekezet

5. Lehet-e egyház nélkül?

Hivatkozott adások: 

  1. Miért nem egységes a kereszténység?
  2. Az úrvacsoráról 
  3. A szentekről 

Felhasznált hitvallási iratok:
Ágostai hitvallás
Nagy káté

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!