Jézus a Marson, avagy van Isten egy másik bolygón?

Jézus a Marson, avagy van Isten egy másik bolygón?

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Kovács Viktor
Már gyerekkorom óta rajongok a sci-fiért. Könyvek, filmek, sorozatok – mind jöhet. Felnőttkoromra sem csillapodott a rajongás, épp csak átalakult, és már nemcsak az űrcsaták, az idegen fajok és a lézerfegyverek izgatnak, hanem például az űrutazás valós technikai, ökológiai, társadalmi, filozófiai és teológiai aspektusai is. Mert bármennyire is furcsa, az űrutazásnak is van teológiai olvasata.

Nyolc év után az USA űrügynöksége, a NASA újra Mars-járót küldött a vörös bolygóra. A Preseverance, azaz Kitartás névre hallgató, kisbuszméretű jármű sok paraméterében különleges. Egyrészt, mert az elődeinél pontosabban és teljesen automatán landolt a Mars felszínén, másrészt, mert van mikrofonja, így most hallhatjuk először a marsi szél hangját, sőt még egy marsi körülmények között működő drónt is magával vitt. Ez a mostani, lelkesítően induló Mars-misszó újabb mérföldkő nemcsak az emberiség egyetemes tudása szempontjából, hanem az esetleges jövőbeli emberi Marsra szállás történetében is.

Elgondolkodtatott, hogy vajon vallási, teológiai, hitbeli értelemben milyen kihívások elé kell néznie a kereszténységnek, ha már nemcsak a Föld, hanem más bolygók is otthonként fognak számára funkcionálni. Pontosabban – reményeim szerint – nem „ha”, hanem „amikor”...

Képzeljünk el egy olyan jövőbeni kolóniát, amely már legalább harmadik generációs Marson született emberekből áll. Olyan emberekből, akik soha nem jártak a Földön, és talán már nem is tudnak „visszajönni”, vagy éppen nem is akarnak. Ezek az emberek már csak a Marsot ismerik, számukra az a bolygó a természetes, minden aspektusával és körülményeivel együtt.

Vajon lesznek köztük hívők? És a hívők között vajon keresztények is lesznek? Tudjuk, hogy a tudósok között (akik majd a Marson az emberek többségét teszik ki) is szép számmal vannak hívő keresztény emberek. És abban is biztos vagyok, hogy a marsi körülmények fognak a telepesek számára néhány olyan pillanatot okozni, amelyre itt a Földön azt szoktuk mondani, hogy „zuhanó repülőgépen nincs ateista”. Tegyük fel tehát, hogy lesznek keresztény hívő emberek, akik ráadásul még azt is fontosnak fogják tartani, hogy átadják hitüket az újabb és újabb marsi generációknak.

De vajon ez a hit ugyanaz a hit lesz-e, mint ma a miénk?

Nem hinném. Ha központi tartalmát tekintve nem is fog változni, de formai, gyakorlati, viszonyulási szempontból bizonyára más lesz. Például mit fog jelenteni a teremtés bizonyságtétele azoknak, akik soha életükben nem láttak még „maghozó növényeket”, állatokat vagy éppen összefüggő vízfelületet? Biztos vagyok benne, hogy teljesen mást, mint nekünk.

De nehogy azt higgyük, hogy ez merőben elméleti kérdés, csupán gondolatkísérlet, amelyhez nekünk ma még semmi közünk! Ez ugyanis tulajdonképpen nem is a jövőbeni marsi kolónia kérdése, hanem a miénk a 21. század Közép-Európájában. Vajon nekünk ugyanazt jelenti a Krisztus-követés, mint az 1. századbeli Palesztina apostolainak? Kötve hiszem.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!