Megjelent a Lelkipásztor 2021/3. száma

Megjelent a Lelkipásztor 2021/3. száma

Share this content.

Forrás: Luther Kiadó, Lelkipásztor
Budapest – Orosz Gábor Viktor szerkesztésében, a Luther Kiadó kiadásában megjelent a 2021-es év harmadik Lelkipásztor – Evangélikus teológiai szakfolyóirat.
Bár a vizualitás és a nyelvi képesség nem játszható ki egymás ellen, a képi fordulat (iconic turn) új kihívások elé állítja az evangélikus teológiát azáltal, hogy a képi jellemzőkre fókuszál. Ugyanis a szentírási elv és a megigazulás tanítása mint vallásos beszéd és alternatív valóságértelmezés – amely a reformáció által különösen is nagyra értékelt képtilalomban sűrűsödik egybe – látszólag éppen hogy ellentmond a képi fordulatnak.

De ez a látszat megtévesztő – állapítja meg munkájában Malte Dominik Krüger rendszeres teológus. Ezért két alapvető kérdés megválaszolását tartja szükségesnek: milyen felismerések következnek a képi fordulatból, és mit jelenthet ez az evangélikus teológia számára?

A szexualizált erőszakkal szembesülő pedagógus, az erőszak elszenvedője, valamint elkövetője közötti viszonyt nemcsak beárnyékolja a szexualitáshoz kötődő és erőszakot övező szégyen érzete, de olyan terhet is jelent az események feldolgozásában, amely korábbi tapasztalatok, sérelmek, képzettársítások éles szilánkjaival sebzi az érintettek közötti kommunikációs hálót. Orosz Gábor Viktor tanulmányában a szégyen teológiai értelmezésével kíván hozzájárulni az érintettek helyzetének és érzelmeinek pontosabb megértéséhez.

A tanulmányhoz kapcsolódva adjuk közre a Németországi Protestáns Egyház (EKD) megbízott tanácsadó testületének jelentését a szexualizált erőszak elleni védekezésről.

Előfizetés a folyóiratra a webáruházban.

 

Címkék: Lelkipásztor - ajánló -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!