Segítőknek segít a Diakóniai Képzési Központ

Segítőknek segít a Diakóniai Képzési Központ

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet
A Magyarországi Evangélikus Egyház 2020-ban az Evangélikus Hittudományi Egyetem szervezeti egységeként létrehozta a Diakóniai Képzési Központot. A központ képzéskínálatáról Molnár Enikővel, a képzések szervezőjével beszélgettünk.

– Milyen feladatra, milyen céllal jött létre az intézmény?

– A Diakóniai Képzési Központ az evangélikus diakóniában dolgozó szociális és gyermekvédelmi szakembereket képez, továbbképez, illetve pedagógusok és más segítő foglalkozásúak körében formálja, fejleszti a diakóniai szemléletet. Diplomások számára másoddiplomás szakirányú továbbképzést nyújt a szupervizor-mentor oktatás keretében.

– Milyen képzést nyújtanak a diakóniai munkát végzők számára?

– Harmincórás továbbképzésünk a Keresztény házban dolgozom nevet viseli. Erre olyan, személyes gondoskodást végző dolgozókat várunk, akik keresztény intézményben végzik munkájukat. A képzés célja, hogy megerősítse őket hivatásukban, illetve hogy segítséget nyújtson számukra a kiégés megelőzésében. A részvétellel huszonnyolc továbbképzési pont szerezhető.

– A pedagógusok milyen képzési programban vehetnek részt?

– A világi intézményekben és az egyházi iskolákban tanítóknak egyaránt ajánljuk A segítés kultúrája, avagy diakónia az iskolában, iskola a diakóniában elnevezésű képzésünket. A részt vevő pedagógusoknak ismereteket adunk a magyarországi szociális ellátórendszerről, a szociális és az oktatási rendszer közötti együttműködés lehetőségeiről. Az érzékenyítő képzés során célunk a szociális kompetenciák fejlesztése; az önkéntesség erősítése; a segítő attitűd kialakítása; igyekszünk a pedagógusokat hozzásegíteni, hogy felismerjék az iskolai közösség – diákok, szülők, tanárok – szociális igényeit, hogy bizalmi emberként is működhessenek a diákok között. A továbbképzés akkreditációjának alapjául szolgáló teljes óraszám harminc óra.

– Az egyházi iskolákban tanító pedagógusokat milyen továbbképzési lehetőségek várják?

– Harmincórás tréning formájában érzékenyítő foglalkozást kínálunk az egyházi intézményekben oktatók számára, szintén Keresztény házban dolgozom elnevezésű képzésünkkel. Az oktató-nevelő szakmában dolgozók elköteleződésének megerősítése fontos feladat. A képzés során az a célunk, hogy az egyházi iskolában munkát vállaló pedagógus ismeretet kapjon arról, és megtapasztalhassa, mit jelent az, hogy a munkáját spirituális-egyházi közegben végzi. A tréning során az önreflexiók és az egymásra való reflektálás során a segítői attitűd erősödése tapasztalható. Szeretnénk, hogy a képzés eredményeképpen pedagógusaink a munkavégzésük összes körülményére kiterjedően fókuszba helyezhessék saját segítői attitűdjüket, pályaválasztásuk, tanulmányaik, tanulóik, munkahelyük és családjuk sajátosságait figyelembe véve. Aképzés során szeretnénk, hogy az önismeretük bővüljön, elmélyüljön munkájuknak a spirituális dimenziójában. Célunk továbbá, hogy erősödjenek a résztvevők szociális kompetenciái; hogy segítői attitűddel forduljanak az iskolai közösség felé, felismerjék a diákok, szülők, tanárok szociális igényeit és az önkéntesség jelentőségét. A programokra a jelentkezés folyamatos, szeretettel várjuk az érdeklődőket.

– Másoddiplomás szakirányú továbbképzést is kínálnak. Mit jelent a szupervizordiakóniai szakirányú mentor képzés?

– Új és egyben egyedülálló ma Magyarországon az a képzés, amely az Evangélikus Hittudományi Egyetem Diakóniai Képzési Központjának és a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Diakóniai Osztályának együttműködésében zajlik. A végzetteknek lehetőséget ad arra, hogy akár szupervizorként dolgozhassanak egy másik egyházi intézményben, akár a saját intézményükben egyfajta szupervíziós háttérrel, de inkább mentoráló feladatot végezve. A szupervizor-diakóniai mentor szakirányú továbbképzés négy féléves és esti munkarendű. Emberileg és szakmailag is gazdagítja a hallgatókat. Arésztvevők eddigi egyöntetű véleménye alapján a tanulás nem megy a munkavégzés rovására, az összehangolt, figyelmes oktatásnak köszönhetően.

– Hogyan lehet jelentkezni a képzésre?

– A 2021 szeptemberében induló képzésre vonatkozó későbbi jelentkezési lehetőségekről az érdeklődők részletes tájékoztatást találnak majd az Evangélikus Hittudományi Egyetem honlapján: Teol.lutheran.hu. Tanulmányi kérdésekben megkereshetik az egyetem tanulmányi osztályát. A személyes gondoskodást végző szakemberek és a pedagógusok számára elérhető tréningek tartalmáról az érdeklődők a dkk.teol@lutheran.hu e-mail-címen kérhetnek további információkat. Szeretettel várjuk a jelentkezőket!

A cikk az Evangélikus Élet magazin 86. évfolyam, 7–8. számában jelent meg 2021. február 21-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!