Az Egyházzenei Bizottság tájékoztatása a gyülekezeteknek az orgonafelügyeletben bekövetkezett változásokról

Az Egyházzenei Bizottság tájékoztatása a gyülekezeteknek az orgonafelügyeletben bekövetkezett változásokról

Share this content.

Forrás: Egyházzenei Bizottság, szöveg: Bence Gábor
Fót – Tisztelettel tájékoztatjuk a Magyarországi Evangélikus Egyház gyülekezeteit, hogy az Egyházzenei Bizottság 2021. február 12-i ülésén döntött az orgonafelügyelet átszervezéséről. A döntésre azért volt szükség, mert dr. Kormos Gyula, aki különösen sokat tett orgonaszakértőként az elmúlt évtizedekben, a koronavírus áldozata lett. Tevékenységéért, életéért hálásak vagyunk.

1. Megbízott orgonaszakértők

2. Orgonák gyorsjavításának lehetősége

3. Orgona-nyilvántartás – nagyobb munkálatok bejelentésének kérése

A Bizottság megállapította, hogy jelenleg Gálos Miklós az egyetlen kinevezett orgonaszakértője egyházunknak. A feladat nagysága miatt felkértük és megbíztuk dr. Finta Gergely orgonaművészt, hogy vállaljon részt a munkában. Egyúttal felhatalmaztuk kettejüket arra, hogy egy szélesebb kört is kialakítsanak hozzáértő és tapasztalt szakemberekből, akikkel megoszthatják a feladatokat. E szélesebb kör tagjai már: Alföldi Csaba orgonaművész, Békéscsaba; Győrffy István zeneszerző, Pécs–Bonyhád; Szilágyi Gyula orgonaművész, Budapest–Debrecen. A felkért szakértők köre a területi és az orgonafelújítási sajátosságok figyelembevételével bővíthető.

A Bizottság egyúttal megbízta Thiering Péter mérnököt és orgonaépítőt, hogy műszaki kérdésekben legyen segítségére az orgonaszakértőknek. Megbízatása a konzulensi feladatokon túl a kisebb gyorsjavításokra is kiterjed.

A szakértők és a műszaki konzulens költségeit az Egyházzenei Bizottság fedezi, a gyülekezeteknek csak az esetleges javítást kell fizetniük.

Az Egyházzenei Bizottság döntött arról is, hogy az ún. orgonakataszter vezetését a Kántorképző Intézet munkatársaira bízza. A kataszterrel, nyilvántartással kapcsolatos munkákat is az orgonaszakértők felügyelik.

Kérjük a gyülekezeteket, hogy orgonáik karbantartásával és felújításával kapcsolatban mindig vegyék fel a kapcsolatot Gálos Miklóssal vagy Finta Gergellyel, hogy tanácsot kaphassanak a helyes döntésekhez. Azt is kérjük, ha nagyobb javítás, átalakítás történik valamelyik orgonával, arról küldjenek adatokat az orgonakataszter számára a Kántorképző Intézet címére.

Elérhetőségek:

Kendeh Gusztáv, az Egyházzenei Bizottság elnöke – gusztav.kendeh@lutheran.hu

Gálos Miklós – galos.imm@gmail.com

Finta Gergely – gergely.finta@lutheran.hu

Kántorképző Intézet – kantorkepzo@lutheran.hu

Az Egyházzenei Bizottság megbízásából

Bence Gábor

Fót, 2021. március 8.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!