Húsvét a nagyvilágban

Húsvét a nagyvilágban

Share this content.

Forrás: archiv.evangelikus.hu, National Geographic, fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, Ryll Cecília, archív
Ünnepeink sorában kiemelkedő ünnepünk a húsvét, Krisztus feltámadásának ünnepe, amely sok országban egyben a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is. Gyűjteményünk egy-egy ország húsvéti szokásait mutatja be.

Ausztrália

Ausztráliában nagypéntektől és húsvét hétfőig tart az ünnep, amely nem csak keresztény, de állami ünnep is.

Nagypéntek az egyetlen nap mikor sem újságot, sem semmit mást nem lehet az egész országban vásárolni, ez mutatja igazából az ausztrál ünnep súlyát. Nagypénteken és szombaton a legtöbb család apraja-nagyja templomba megy, hogy megemlékezzenek Jézus haláláról és feltámadásáról.

Bár a nyúl ma már beépült a keresztény húsvét ünnepébe, az ausztrálok nem igazán tartják ezt a szokást, ugyanis a nyuszik Ausztráliában hatalmas gazdasági problémát jelentenek. A legtöbb államban hivatalosan nem is tarthatók, csak a bűvészek és az oktatási intézmények rendelkeznek nyúllal, de nekik is rengeteg időbe telik, míg az ehhez szükséges engedélyeket beszerzik.

Az elmúlt években az erszényes nyúl, a Bilby – az őshonos ausztrál állat – vette át a házinyúl szerepét az ausztrál húsvét szimbolikájában. Így a csokinyuszik Ausztráliában már Bilby képet öltenek.

A távoli ország legnagyobb húsvét különlegessége a Sydney-ben megrendezett „királyi húsvéti show” – melyen az ország legjobb terményei és tenyésztett állatai szállnak versenybe egymással egy hatalmas zenével, tánccal, finomabbnál – finomabb ételekínálatban gazdag parádén.

Bulgária

A régi hagyományok szerint a húsvétot három napig táncmulatsággal, játékokkal ünneplik, miközben jut idő arra is, hogy az emberek az egészségükért imádkozzanak.

Az ünnepi asztalon a sült hús mellett ott a helye a kalácsnak és a tojásnak is. Az első piros tojással a gyerek arcát szokták bedörzsölni, hogy minél egészségesebbek legyenek. Jut egy tojás a veteményesbe is, hogy megvédjék a termést a jégesőtől.

A tojásokat változatos színűre festik, majd páratlan számú tojással veszik körbe a különleges húsvéti kenyeret. Itt az ételáldáshoz a pap viszi a templomba a csomagot, majd áldás után az emberek a barátaiknak ajándékozzák őket, hogy szerencsések legyenek. A tojásokat az éjféli mise után és a következő napokban törik fel. Egy tojást a templom falához csapva bontanak fel, majd ezt eszik meg először a böjt befejezése után. Az utolsó éppen maradt tojás a hiedelem szerint szerencsés évet hoz.

Ciprus

Nagypénteken már készen vannak a festett tojások és indul a körmenet.

Elkészítik a „Flaounes” elnevezésű húsvéti süteményeket, amelyek sajttal, mazsolával töltött kalácsféleségek. Szombat éjszaka feldíszített fáklyákkal vonulnak az utcákra a ciprusiak, vasárnap pedig bárányt sütnek a szabadban.

Németország

Németországban nagypénteken letakarják a kereszteket. A szombat estéig tartó szigorú böjt után a családok vasárnapi ebédjén a főszerepet a piros tojások és a bárány alakú torta kapja.

A gyermekek húsvétkor a kertekben elrejtett húsvéti tojások és sütemények után kutatnak, amiben a felnőttek is szívest-örömest segítenek nekik. Szokás még húsvéti máglyát rakni, melyen a karácsonyfákat égetik el, így búcsúzva a téltől, és köszöntve a tavaszt.

USA

A húsvétot az USA-ban hagyományosan szenvedélyesen és vidáman ünneplik. A hosszú hétvégén egybeolvadnak a templomi szertartások és a lazább közösségi ünneplések. Húsvétvasárnapon New York-ban és más nagyvárosokban nagy húsvéti parádékat, felvonulásokat szerveznek, melyeken a résztvevők divatos ruhákban és még divatosabb húsvéti fejdíszekben pompáznak. A felvonulást vezető személy húsvéti gyertyát vagy keresztet tart kezében.

Népszerű húsvéti szimbólumnak számít a húsvéti nyuszi és a tojásfa, utóbbit a XVIII. században Amerikába érkezett német telepesek mutatták be az országnak. Az amerikai emberek lassan megszokták a tojásfestést és díszítést, és ezek faágra aggatását.

Számos más országhoz hasonlóan, a böjt előtti karneválok itt is megtalálhatóak. Húshagyókedden kezdődik például a híres Mardi Gras (Kövér Kedd) karnevál, melyre turisták ezrei érkeznek New Orleans-ba. Színes parádék, jazz-zenekarok és utcabálok teszik felejthetetlenné az eseményt. Karneváli királyt és királynőt is választanak, díszes trónszék várja őket.

A húsvéti ételek között megtaláljuk a sonkát, burgonyát, zöldségeket, de a tojás különleges szerepet kap: a kerti tojásvadászat minden gyermek kedvence, még az amerikai elnök is minden évben szervez tojásvadászatot a Fehér Ház kertjében. A tojások mellett a húsvéti nyuszi más édességeket is hoz, ezeket általában húsvét vasárnap reggel fedezik fel.

Lengyelország

Nagyszombaton a családok kis kosarakban viszik a sonkát, a kolbászt, a kenyeret, a süteményt és a festett tojásokat a templomi szentelésre.

Az ételáldáshoz itt nem kendőbe kötött tányérban, hanem kosárban viszik a hívek a templomba az előkészített ünnepi ételeket. A kosár tartalma sem egyezik meg teljesen a magyarországi hagyományokkal: van benne piros tojás, kenyér, torta, só, papír, fehér kolbászkák és marcipán.

A vasárnapi mise után a terített asztalnál fogyasztják el reggelire a kosárkák tartalmát. A hagyományos lengyel sütemények közül a „mazurek” és a „babka” kerül az asztalra. A vasárnapi családi reggeli ugyanolyan fontos, mint a karácsonyi vacsora. Mielőtt nekilátnának az evésnek, mindenki jó szerencsét és boldogságot kíván a többieknek, és a húsvéti tojás egynegyedét odaadják egymásnak.

Hétfőn sok-sok vízzel locsolkodnak.

Finnország

Északon csendesen ünneplik a húsvétot, ott a nagyhetet is csendes hétnek nevezik.

Nagypénteken gyászruhába öltöznek, nem szabad tüzet gyújtani, és nem lehet érintkezni se az ismerősökkel, se másokkal. A böjtöt is szigorúan betartják, enni csak naplemente után szabad.

Olaszország és Szicília

Az olaszok húsvéti süteményei a történelmi hagyományoknak megfelelően lisztből, tojásból, cukorból és olívaolajból készülnek. Azért, hogy a gyerekek számára kívánatossá tegyék a tésztát, galamb, baba, lovacska, nyúl és harang formára sütik. Belsejükbe igen gyakran ajándékot is rejtenek. Hasonló meglepetésekkel töltik meg a nagy, díszes csokoládékat is.

Szicília kisvárosaiban a fiatalok Jézus és tizenkét apostolának szobrát hordozzák körbe a településen. Húsvét vasárnap délben a templom előtt eljátsszák a feltámadási jelenetet. Az előadás fénypontja az, amikor Mária gyászában lefátyolozva megjelenik, majd amikor az apostolok elmondják neki, hogy fia feltámadt, ledobja magáról a fátylat. Így találkozik újra Krisztussal.

Kolumbia

A húsvétot vasárnap, a feltámadás napján ünneplik. Mindenki részt vesz a szentmisén, amelyre a lányok fehérbe öltöznek. A főterek fáit füzérrel díszítik, a feltámadt Jézusról körmenetben emlékeznek meg.

A húsvéti asztalról nem hiányozhatnak a kukoricából készült ételek, a banánlevélbe töltött húsos zöldségek, a szószos fogások, valamint a kukoricából, rizsből erjesztett különleges italok: a „chicha” és a „guarrús”.

Mexikó

Mexikóban a húsvétot több mint két hétig ünneplik, Semana Santa-tól Pascua-ig. Semana Santa azt jelenti Szent Hét".

Ekkor Jézus életének utolsó napjaira emlékeznek meg. Pascua azt a hetet jelenti, ami húsvét vasárnapjától a következő szombatig tart, akkor Krisztus feltámadását ünneplik. Mexikóban ezekben a hetekben sokan utazásra adják a fejüket, és sok városban passiójátékot rendeznek, amiben a színészek olyan öltözékben lépnek fel, amilyet kétezer évvel ezelőtt, Jézus idejében viselhettek.

Svédország

Jellegzetes svéd húsvéti jelkép az élénk színű húsvéti virgács, amit nyírfagallyakkal és tollakkal díszítenek.

A gyerekek papírból készült, cukorkával megrakott papírtojásokat kapnak. Sokan boszorkánynak öltözve kopogtatnak be a szomszédokhoz nagycsütörtökön vagy húsvét előestéjén. Az átadott húsvéti levélért cserébe gyümölcsöt vagy édességet kapnak.

Vatikán

A Vatikánban, a lateráni bazilikában a hagyományos lábmosással kezdődik a nagycsütörtökön a húsvét.

Az utolsó vacsorára emlékezvén, az egyházfő jelképesen tizenkét papjának a lábát mossa meg. Előtte a Szent Péter dómban tartott istentiszteleten megáldják a szent olajat. Csütörtökön már némák maradnak Róma harangjai, miként a világ katolikus templomainak harangjai is „Rómába mennek”, és csak a feltámadás perceiben szólalnak meg újra. Nagypénteken kerül sor a hagyományos keresztútra a Colosseumnál: a pápa ezzel emlékezik, emlékezteti a világot Krisztus gyötrelmeire. A fény bevitele a templomba, a Lucernarium ugyancsak a zsidó vallási hagyományból származtatható: a szabbátlámpás meggyújtása közben hangzik el az Istent dicsőítő ima. Vasárnap tízezrek gyűlnek össze a római Szent Péter téren, hogy meghallgassák a pápa húsvéti üzenetét és részesüljenek az Urbi et Orbi (városnak, világnak) szóló áldásában.

Spanyolország

Hangos jókedvvel feledtetik a Semana Santa, a nagyhét bánatát: flamencót járnak vidéken, városban egyaránt.

Aragóniában viszont a világon egyedülálló szokás dívik: a nagypénteki dobolás.

A Semana Santa Madridban különösen látványos: az óváros szűk utcáiban kanyargó körmenetben vezeklők százai magas, csúcsos süvegálarcban cipelik keresztjüket, jó néhányan méteres vasláncot, béklyót erősítenek bokájukra, hogy kínjaikkal méltó módon emlékezzenek a Megváltó keresztútjára.

Sevillában ősi hagyomány, hogy a különféle cofradíasok, vallásos egyesülések tagjai, akik általában egy-egy városrészben egymás közelében élnek, a rájuk jellemző színű, szabású öltözékben vesznek részt a húsvéti körmenetben.

A cofradías-tagok is lépést tartanak a korral. A Jaén városban élők például az interneten tájékoztatják egymást, hogy az idei nagyhéten hol és milyen színű öltözékben találkoznak majd. 

Wales 

Régen nagypénteken (walesi neve Y Grolith) állítólag minden tevékenységet felfüggesztettek, az utcákon alig lehetett embereket, lovasokat látni.

Az emberek mezítláb mentek el a templomba, mert így nem zavarták meg a földet, amely Krisztus szent testét befogadta. Sokáig szokás volt Jézus fekvőhelyének elkészítése is. A folyóparton nádat gyűjtöttek, majd a gyerekek emberi alakot szőttek belőle. A szövött Krisztust aztán egy fakeresztre fektették és egy csendes mezőre vagy legelőre vitték, hogy békében nyugodhasson.

Málta

A keresztény vallást maga Pál apostol hozta el a szigetre, aki i. sz. 60-ben Málta partjainál hajótörést szenvedett.

Nagypénteken a szokásos díszeket letakarják templomokban és mindent vörös drapériával borítanak be, majd következik a gyászos körmenet. 

Szombaton este harangok törik meg a szomorú csendet és a feltámadás öröme lepi el az utcákat. Díszek, fények, tűzi játékok, vidám felvonulások következnek.

Vasárnap reggel a feltámadt Krisztus szobrával indulnak el az örvendező körmenetek. Húsvét vasárnapja itt tradicionális családi ünnep, bőséges ebéddel. A gyerekek a tojás mellé figollát, azaz cukormázas mandulás kalácsból készített édességet kapnak.

Fülöp-szigetek 

A Fülöp-szigeteki Cutud városában tizenegy férfi pokoli kínokat áll ki, miközben keresztre feszítteti magát nagypénteken. Kéz- és lábfejükön átütött szögeken lógnak órák hosszat a keresztfán a perzselő nap alatt a vezeklés jegyében.

Jeruzsálem

Virágvasárnap még pálmaágakat lenget a tömeg, aztán Nagypénteken a jeruzsálemi zarándokok – Jézushoz hasonlóan – keresztet visznek, miközben végigmennek a Via Dolorosán, a fájdalmak útján. 

Jeruzsálembe ezerhétszáz éve zarándokolnak hívek, hogy megtekintsék a Szent Várost, Jézus megfeszítésének és feltámadásának helyszínét.

Háromezer éve áll. Sokan vallják magukénak. Nagy királyoknak adott otthont: itt élt Dávid király, aki a hagyomány szerint a Biblia zsoltárainak jelentős részét költötte, itt uralkodott fia, a bölcsességéről és gazdagságáról ismert Salamon. A babiloni fogság után, a Kr.e. 6. században az elhurcoltak leszármazottai először ide tértek vissza, hogy újjáépítsék lerombolt civilizációjukat és várják a próféták által megígért Messiás-király eljövetelét. Jeruzsálem városában tevékenykedett Dávid király leszármazottja, Jézus, akinek jelentőségét – a Biblia tanúsága szerint is – saját kortársai Illéséhez vagy Jeremiáséhoz hasonlították.

Jézus ma a világtörténelem legismertebb személyisége – ezt az is bizonyítja, hogy a világszerte használt időszámítás az ő születését veszi alapul. Halála, illetve feltámadása pedig a keresztény világ legjelentősebb ünnepévé vált. „Jézus történelmi létét két évszázadon át megkérdőjelezték, azonban a történettudomány jelenlegi állásfoglalása a folyamatos keresztény tanítással összhangban nem hagy semmi kétséget afelől, hogy Jézus – mint a zsidó népből származó konkrét, történelmi személy – valóban létezett” – állítja Török József, egyháztörténész professzor. A Biblia négy evangélistáján kívül, a Kr.u. 1–2. századi római és zsidó források is egyértelműen alátámasztják Jézus létezését: Tacitus, ifjabb Plinius és Suetonius mellett a zsidó származású Josephus Flavius is megemlíti.

Életéről Lukács, a görög orvos – Pál apostol „munkatársa” – számol be a legrészletesebben. A hagyomány szerint a Jeruzsálemtől néhány kilométerre lévő Betlehemben született, de Heródes király miatt Józsefnek, Máriának és a csecsemő fiúnak Egyiptomba kellett menekülnie, majd az uralkodó halála után a galileai Názáretben telepedtek le. Jézus harmincéves koráig ácsként dolgozott és csak ezután kezdte meg szolgálatát. Zsinagógákban, a jeruzsálemi Templomban és olykor a természetben – hegyoldalon vagy tóparton – gyógyította a betegeket és tanította az embereket Isten dolgaira.

Ám Jézus tevékenysége és népszerűsége zavarta a vallási vezetőket, akik Júdea római helytartójánál, a Kr.u. 26–36 között hivatalban lévő Pontius Pilátusnál elérték, hogy perbe fogják, majd állami segédlettel kivégezzék Jeruzsálem falain kívül, a Koponya helyén, azaz a Golgotán.

A bibliai iratok alapján Jézust a zsidó húsvét előtti napon – két köztörvényes bűnöző társaságában – feszítették keresztre. A tudósok szerint Jézus a sabbat előtt, körülbelül péntek délután három órakor halhatott meg. Lukács evangéliumának beszámolója szerint megfeszített testét egy József nevezetű „jó és igaz férfiú” helyezte be egy sziklába vájt sírboltba, azonban a közelgő ünnep miatt mindenféle végtisztesség nélkül.

A Biblia szerint az ünnepet követő hajnalban angyalok fogadták a Jézus sírjához igyekvő asszonyokat, akik különböző illatos balzsamokkal akarták megkenni a kivégzett galileai rabbi holttestét.

„Mit keresitek a holtak között az élőt? Nincs itt, hanem feltámadott” – mondták az angyalok a megrémült asszonyoknak, akik bementek a sírboltba, de nem találták ott Jézus testét. A népek apostola, azaz Pál szerint az evangélium lényege éppen a húsvéti eseményekben áll, miszerint „Krisztus meghalt a mi bűneinkért az írások szerint; és hogy eltemettetett; és hogy feltámadott a harmadik napon az írások szerint”.

Jeruzsálem a húsvéti időszak napjaiban a nemzetek kavalkádjává válik. A feltámadás ünnepére a keresztény világ minden tájáról érkeznek hívők: oroszok, szírek, etiópok, olaszok, franciák, koptok, örmények és görögök, de az Egyesült Államokból, sőt még a Távol-Keletről is utaznak a Szentföldre zarándokok.

Húsvét-sziget

Miként van Karácsony-sziget, akként Húsvét-sziget is létezik. Őslakói polinézek, ma mintegy 3000-en élnek a kellemes, örök tavaszt idéző, 166 négyzetkilométeres földdarabon.

Annak a 111 szigetlakónak a leszármazottai ők, akiket csodával határos módon nem hurcoltak el (miként 1500 társukat) a perui rabszolga-kereskedők. Előtte a helybéliek maguk is véres háborút vívtak egymással, véget vetvén a virágzó moai-kultúrának, melynek máig látható, évezredes titkokat őrző tanúi a hatalmas, nemegyszer 10 méter magas, csupán felső testű tufakőszobrok. A sajátos név eredete meglehetősen egyszerű: a Jacob Roggeveen holland tengernagy vezette expedíció 1722. április 6-án, éppen húsvét vasárnap lépett ott partra.

Hogy milyen arrafelé a húsvét? A misszionáriusok római katolikus hitre térítették a Húsvét-szigetieket, akik a húsvétnak leginkább a kellemes napjait élvezik.

A vasárnap reggeli mise után ünnepi ebéd, „curanto” következik: „umu”-ban, földbe vájt polinéz tűzhelyen sült párolt hal, hús, zöldség. A sziget fővárosában, Hanga Roában a „Tapati”, a februárban esedékes polinéz ünnepség a legfőbb esemény, de a Húsvét is igen közkedvelt ünnep. Ilyenkor felcsendülnek a szépséges polinéz dalok az ősi rapa-niu nyelven.

Címkék: húsvét -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!