Szűk körű rendezvényeket tartottak csak a Székely szabadság napján

Szűk körű rendezvényeket tartottak csak a Székely szabadság napján

Share this content.

Forrás: MTI, fotó: MTI / Kátai Edit
Sepsiszentgyörgy – A koronavírus-járvány miatt csak szűk körű rendezvényeket tartottak Erdélyben a székely szabadság napján, az 1852-es Habsburg-ellenes székely szervezkedést vezetők kivégzésének évfordulóján. Sepsiszentgyörgyön mintegy háromszázan gyűltek össze 2021. március 10-én a szakadó hóesésben a Turul-szobornál, hogy a székely szabadság hőseire emlékezzenek.

Ünnepi beszédében Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke kijelentette: a székely szabadság eszmény, amelyért évszázadokon át küzdeni kellett, és amelyről akkor is beszélni kell, „amikor két székely fiatal ártatlanul senyved a román börtönökben” – utalt a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán ügyére.

Izsák Balázs kijelentette: a világjárvány közepén, a tavaszi hóesésben is van ok optimizmusra. Arra emlékeztetett, hogy tíz évvel ezelőtt vált lehetővé, hogy az Európai Unió polgárai uniós törvényeket kezdeményezzenek az európai polgári kezdeményezés intézménye által. Felidézte: az SZNT akkor fogalmazta meg a jelmondatát, hogy „Székelyföldért megmozgatjuk Európát!”, és indította el a nemzeti régiók polgári kezdeményezését. Úgy vélte: a kezdeményezés máris sikeres, hiszen 1,4 millió európai polgár támogatta aláírásával, és tíz tagállamban sikerült a küszöbértéknél több aláírást összegyűjteni.

Az SZNT elnöke hozzátette: a célt több, ország nélküli nemzet is magáénak érezte, és immár az is elmondható, hogy „Katalóniáért megmozgatjuk Európát, vagy Baszkföldért megmozgatjuk Európát”. Kijelentette: a kezdeményezés mögött erő van, és ezt az erőt ott kell felmutatni, ahonnan a kezdeményezés elindult: Székelyföldön.

A sepsiszentgyörgyi megemlékezésen a történelmi magyar egyházak helyi képviselői is szót kaptak. Igét hirdetett Kovács István unitárius lelkész, aki kijelentette: a jégpáncél hatalma csak időleges, a hó alatt már sarjadnak a hóvirágok. Mellette az alkalmon szintén igét hirdetett még Zelenák Jószef evangélikus lelkész és Incze Zsolt református lelkész.

Marosvásárhelyen szabadtéri fotókiállítással idézték azokat a megemlékezéseket – és a Székelyföld területi autonómiáját követelő rendezvényeket , amelyeket az elmúlt években március tizedikén tartottak a városban.

Az SZNT 2013-ban nyilvánította a székely szabadság napjává március tizedikét. Ezen a napon, 1854-ben végezték ki a két évvel korábbi Habsburg-ellenes székely szervezkedés vezetőit, Török Jánost, Gálfi Mihályt és Horváth Károlyt. A vértanúk marosvásárhelyi emlékoszlopánál évről évre megemlékezést szerveztek, mely 2013-tól autonómiát követelő felvonulással zárult.

A 2013-as tömegrendezvényen a szervezők becslése szerint mintegy harmincezren vettek részt. A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal és az állami hatóságok a későbbi években megpróbálták megakadályozni a felvonulás megtartását, több ízben is tetemes bírságot róttak ki a szervezőkre és a résztvevőkre. Az SZNT perek tucatjával érvénytelenítette a bírságokat, és vívta ki a felvonulás jogát. A koronavírus-járvány miatt azonban mind a 2020-as, mind az idei tömegrendezvényt lemondták a szervezők.

A korábbi években a marosvásárhelyivel egy időben számos európai nagyvárosban tartottak megmozdulásokat a székelyföldi autonómiatörekvések támogatására. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!