Mi hiányzik most neked leginkább? – Böjti gondolatok

Mi hiányzik most neked leginkább? – Böjti gondolatok

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Zászkaliczky Zsuzsanna
„Hiánnyal teltek vagyunk. A böjt is hiány, hiányteremtő. Van, aki egyes táplálékokat von meg magától, más az alkoholtól, a szórakozástól, a hobbijától vagy a vásárlástól tartózkodik” – írja Zászkaliczky Zsuzsanna művészettörténész. A fóti evangélikus gyülekezet tagjai napi üzenetet kapnak e-mailben. A sorozat címe: Negyven böjti szó. Az alábbiakban Zászkaliczky Zsuzsanna gondolatait olvashatjuk a mindenkit érintő, sokarcú hiányról.

1. A semmi nincs – a hiány van.
„Hiányod átjár, mint huzat a házon.” Elég egy rés az ablak alatt. Egy nyitva felejtett ajtó. És a huzat hirtelen ott terem. Mindenütt, ahol nincs valami. A huzat minden másról eltereli a figyelmet is.
A semmi nincs – a hiány van.
A tiszta pohár üres. A vizespohárból, ha kiürül, hiányzik a víz. A borospohár szélén még megcsillan egy vörös csepp – de a bor hiányzik. Az elhervadt rózsacsokor a szemétdombon végzi – a szín, az illat, a bársonyos pompa hiányzik a szoba homályából.
A semmi nincs – a hiány van.
A semmiről nem jut eszünkbe semmi. A hiányról mindaz eszünkbe jut, ami (aki) lehetne.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!