Mit jelent keresztény nőnek lenni a 21. században?

Mit jelent keresztény nőnek lenni a 21. században?

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Aszódi Anett, Szebenszki Emese
Milyen nemi szerepek vannak a Bibliában? Kik azok a nők, akiktől a legtöbbet tanulhatjuk? Kiteljesedhet egy nő gyerek vagy párkapcsolat nélkül is? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ Csáky-Pallavicini Zsófia pszichoterapeutával és dr. Varga Gyöngyivel, az Evangélikus Hittudományi Egyetem docensével a KötőSzó blog és a Melanchthon Evangélikus Szakkollégium szervezésében március 10-én megtartott online kerekasztal-beszélgetésen, amelynek központi témája a keresztény női identitás volt.

A beszélgetés résztvevői először a nemi szerepekről való gondolkodás hiteles forrásairól szóltak. Csáky-Pallavicini Zsófia szerint különböző életszakaszokban különböző forrásokból tájékozódunk, de mindig fontos reflektálni rájuk. Például a médiáról sokszor mondják, hogy befolyásolhatja, esetleg torzíthatja nemi szerepekről alkotott elképzeléseinket. Ezért fontos lenne, hogy a szülők megtanítsák gyermekeiknek a médián keresztül érkező információk megszűrésének technikáját. „A médiát mediálni kell” – hangsúlyozta a szakember.

A családi minták

A nemi szerepekkel kapcsolatban felvetődött a családi minták fontossága is, amellyel kapcsolatban Csáky-Pallavicini Zsófia megjegyezte, hogy komplex kérdés. Mint mondta: családunk biztosan befolyásolja viselkedésünket, de az, hogy milyen mintát fogunk követni, rendkívül sokszínű lehet, hiszen van, aki azonosul azzal a szereppel, amelyet otthon látott, és van, aki épp ellenkezőleg, el akar határolódni családi mintáitól.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!