Könnyűzenével is az Úr szolgálatában

Könnyűzenével is az Úr szolgálatában

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Galambos Ádám, fotó: Magyari Márton
Budapest – „Az E-hangműhely a Magyarországi Evangélikus Egyház könnyűzenei műhelye, ami azzal a céllal jött létre, hogy az evangélikus egyház évtizedes könnyűzenei hagyományára építve szakmailag segítse az evangélikus és az evangélikussághoz közel álló, kezdő és haladó könnyűzenészeket” – fogalmazták meg az új kezdeményezés szervezői. Szidoly Rolanddal, egyházunk országos irodája gyülekezeti és missziói osztályának gyermek- és ifjúságimunkaág-vezetőjével beszélgettünk.

– Miben különbözik az E-hangműhely egyházunk eddig is meglévő országos zenei táboraitól?

– A zenei tábor célja a zene iránt érdeklődő, tizenkét–tizennyolc év közötti fiatalok megszólítása és képzése. Táborainkba kezdő és haladó, fiatal zenészeket várunk, akiknek elsősorban inspirációt szeretnénk adni a keresztény könnyűzenéléshez. Az E-hangműhelyt azonban azok számára is indítjuk, akik már egy ideje az evangélikus könnyűzenélés művelői, és az ifjúság „idősebb körébe” tartoznak. Számukra képzésekkel, kölcsönös tanulással kívánunk segíteni. Célunk, hogy összegyűjtsük egyházunk könnyűzenészeit, hogy közösen épüljünk, megoszthassuk egymással a tapasztalatainkat. Ezzel a közösségépítés is a szándékunk.

– Kik az E-hangműhely elindítói?

– Maga a kezdeményezés egyházunk könnyűzenei referensétől, Jansik Tamástól és Smidéliusz Gábor Deák téri evangélikus lelkésztől ered. Tamás szerette volna, ha az egyházunk országos irodájában kialakított stúdió próbaközpontként is működne, ahol a zenészek találkozni tudnak egymással. Gábor a keresztény könnyűzene szakmai továbbképzését szorgalmazta. Ezek az elképzelések ötvöződtek az E-hangműhelyben. Bálint Ádám, Nagy Szabolcs, Pete Dóra, Szikra Benedek és Wölfel Mihály is csatlakozott a munkához, így felállt az önkéntes stábunk. Közösen dolgoztuk ki a nyolc modulra épülő struktúrát.

– Többek között dalszövegírásra, zeneelméletre, de zenekarban zenélésre is jelentkezhetnek az érdeklődők. Milyen gyakorisággal várja a műhely a fiatalokat, és kik tartják a különböző alkalmakat?

– Nemcsak mi leszünk az oktatók, hanem olyanokat is felkérünk előadónak, akik egy adott témában akár több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek. Az előadói kört szeretnénk minél sokszínűbbé tenni, ehhez is szeretettel várjuk az ötleteket, javaslatokat. A képzéseket a világjárvány miatt márciustól az E-hangműhely Facebook-oldalán indítjuk el. Heti rendszerességgel adjuk majd közre a videókat. A járvány elmúltával programjainkat hibrid formában tervezzük folytatni. Ez olyan helyszíni képzést és műhelymunkát jelent, amihez online is csatlakozni lehet. Így megvalósul a személyes találkozás is, de a fővárostól távolabb élők is be tudnak kapcsolódni a képzésbe.

– Hangszerekre és hangtechnikai eszközökre kiírt pályázataival a gyülekezeti és missziói osztály immáron több éve támogatja a gyülekezeti könnyűzenei szolgálatot. A képzések egyfajta továbbgondolást, technikai háttértámogatást jelentenek?

– Ezek a tárgyi eszközök valós segítséget nyújtanak gyülekezeteinknek. Abban bízunk, hogy például a hangosítás modulra több támogatott egyházközségből is lesznek jelentkezők. Számukra elsősorban azt a tudást szeretnénk átadni, hogy miként lehet a gyülekezetekben jól kezelni ezeket az eszközöket.

– Bár egyházunkban több évtizedes múltja van a keresztény könnyűzenének, a liturgikus könnyűzene modul értelmezése talán magyarázatra szorul.

– Azt vizsgáljuk majd, hogy a keresztény könnyűzene miként jelenhet meg az istentiszteleten. Itt elsősorban már megírt dalokat elemzünk. Azt keressük, hogy az egyes könnyűzenei darabok milyen liturgiai részhez alkalmazhatók. Evangélikus koráljainkkal is foglalkozunk: könnyűzenei hangszerekre átültetve modern zenei köntösbe bújtatjuk énekkincsünket, hogy a gyülekezet minden tagja úgy tudja együtt énekelni a korálokat, hogy közben mai hangzásuk legyen. A modul másik része az újabb liturgikus tételek írása. Ezt olyan műhelymunkaként képzeljük el, amely mélyíti az istentiszteletről alkotott gondolkodásunkat, egyúttal a jelentkezőkkel közösen írunk teológiailag és zeneileg is megfelelő, liturgikus elemként használható műveket.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 86. évfolyam, 9–10. számában jelent meg 2021. március 7-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!