Friss diplomás tanár őszintén a mai gyerekekről, hivatásról, hitoktatásról

Friss diplomás tanár őszintén a mai gyerekekről, hivatásról, hitoktatásról

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Szebenszki Noémi
Budapest – Szabadosné Kustra Nikolett januárban diplomázott hittanár-nevelő és földrajz tanári szakon. Lelkészcsaládban nőtt fel, de ő tanítani akar. Miért megy ma egy fiatal tanárnak? A 21. századi gyerekekről, a Biblia iránti fogékonyságukról és a munkába állás utáni első benyomásokról beszélgettünk.

– Bár most, a járvány idején megint nagy figyelmet kap a tanári pálya, manapság mégsem sztárszakma. Miért döntöttél mégis mellette?

– Fontos volt, hogy olyan hivatást válasszak, amivel segíthetek, adhatok másoknak, ezt hasznosnak tartom. Úgy gondolom, ez egy olyan értelmiségi szakma, ahol állandóan fejlődhetek, közben pedig folyamatosan közösségben lehetek. És persze nagyon szeretem a gyerekeket is.

– Hittanár-nevelő és földrajz szakos tanárként mennyire volt könnyű elhelyezkedni?

– Már államvizsga előtt elkezdtem érdeklődni, és a vizsga után egy héttel munkába is állhattam. Az egyház rugalmas volt, igyekezett segíteni, így nem voltam magamra hagyva ebben. Január 25-től Sülysápon, Mendén, Kőbányán és Pestújhelyen tanítok általános iskolákban.

– Pályakezdőként gondot jelentett a gyerekek tiszteletét kivívni?

– A hittanórákon jellemzően nincs annyi gyerek, és nagyon lelkesek, kooperatívak. Úgy látom rajtuk, hogy várják az órát, felüdülés lehet számukra, hiszen nem olyan kötött. De nehéz volt megszokni a „Niki néni” megszólítást.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!