Teológuspassió járvány idején – Beszélgetés Bányai Tamással és Szikra Benedekkel

Teológuspassió járvány idején – Beszélgetés Bányai Tamással és Szikra Benedekkel

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, portrék: Bányai Tamás és Szikra Benedek archívuma, képek: részletek a Nézz fel! animációból
Budapest – Az Evangélikus Hittudományi Egyetem a koronavírus-járvány miatt idén online formában tartja meg teológuspassióját. A formabontó animációsfilm-előadás premierjére nagypénteken kerül sor. A film szervezőivel, Bányai Tamás és Szikra Benedek teológus-lelkész szakos hallgatókkal az előkészület kihívásain kívül arról is beszélgettünk, hogy mi lesz a film érdekessége.

Az idei teológuspassió több szempontból is formabontó lesz. Egyrészt online formában, animációs filmként mutatják be, másrészt az Evangélikus Hittudományi Egyetem harmad- és negyedéveseinek közös produkciója lesz. Mennyire volt nehéz online formában megszervezni, hogy létrejöjjön a produkció?

Bányai Tamás: Mi, negyedévesek tavaly éppen passiópróbát tartottunk, amikor Réz-Nagy Zoltán, egyetemünk lelkésze hozta a hírt, hogy haza kell menni, és passióelőadás sem lesz. Vártuk, hogy majd esetleg máskor előadhassuk az akkor már majdnem három hónapos munkánk gyümölcsét, de nem kerülhetett rá sor. Nehéz volt lelkileg megélni, hogy azt, amire úgy vártunk, az évfolyamokat fel- és újrarázó passiót, idén sem tarthattuk meg a megszokott formában. Azonban mi, teológushallgatók is belerázódtunk már annyira az online munkarendbe, hogy a lelki nehézségeken túl, a kisebb technikai problémákat leszámítva, rendben és könnyedén zajlott a készülés.

Szikra Benedek: Ahogyan az elmúlt egy évben megtanulhattuk, az élet és a munka más, sokszor nehezebb az online térben, mint személyesen, de nem lehetetlen. Természetesen az online, videóhívás formájában lefolytatott megbeszélések nem pótolhatják azt, amikor egyes problémákon napokig közösen gondolkodunk az évfolyammal. Ennek ellenére is meg kellett próbálnunk a két évfolyammal és a hallgatói önkormányzattal karöltve összeszervezni ezeket a megbeszéléseket és az évfolyamok kreatív alkotómunkáját. Úgy gondolom, ez sikerült is, hiszen koncepciójában valóban egy új passiót tudunk bemutatni gyülekezeteinknek.


Szikra Benedek

A film Nézz fel! címmel nagypéntektől lesz megtekinthető. Hogyan készült a forgatókönyv, és milyen kihívásokat jelentett az animációs produkció elkészítése?

B. T.: Kétfelé osztottuk a forgatókönyvet a két bibliai történet alapján, amelyek az animáció alapját képezik. A harmadévesek foglalkoztak magának a passiótörténetnek a kidolgozásával, a negyedévesek pedig az érckígyó és a pusztai vándorlás egy-egy epizódjának kimunkálásával. Amikor mindenki elkészült a maga jelenetének kidolgozásával, évfolyamonként két-két küldött összefésülte a félkész szövegeket, s így egy forgatókönyvvé álltak össze az ötletfoszlányok és a beszélgetések. Több online találkozás, összévfolyami és kiscsoportos egyeztetések eredménye az, amit elkészítettünk.

Sz. B.: Az animáció elkészítésében a legnagyobb nehézséget az jelentette, hogy csak március első felében vált biztossá, hogy a járványhelyzet romlása miatt nem tudjuk felvenni az idei passiót élőszereplős formában. Így csupán pár hét állt rendelkezésünkre, hogy a megváltozott körülmények között újratervezzük a filmet. Szerencsére megtaláltuk a megfelelő animációs technikát, amely tökéletesen illik a történetünkhöz. Amikor ez megvolt, Jeszencsák Lilla, a film főrajzolója Mátyás Viktória segítségével azonnal belevetette magát a munkába.

A hanganyagot minden szereplő otthon rögzítette. Hogyan éltétek meg a közös munkát?

Sz. B.: Mikor azt terveztük, hogy rajzfilmet készítünk, felmerült bennünk a kérdés, hogy vajon milyen problémák adódnak abból, hogy mindenki otthon veszi fel a saját hanganyagát. Nem lesz ez így nagyon zavaros vagynívótlan”? Hogy elkerüljük ezt, összeszedtünk pár tippet és tanácsot, hogy ki-ki hogyan tudja rögzíteni a hangját, hogy az a legjobb minőségű legyen. Persze még ezek mellett is jelentősek a minőségbeli különbségek a felvételek között. Ugyanakkor szerintem ez csodálatos! Mindenki megtett mindent, amit csak tudott, hogy ez a film a körülmények ellenére is elkészülhessen. Ez pedig azt mutatja, hogy a teológuspassió – jelen esetben ez a film mennyire fontos nekünk. Felemelő egy ilyen közösséghez tartozni! Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek a munkáját!

B. T.: Természetesen voltak fennakadások a felvételek terén, hiszen sajnos nem mindenki rendelkezik megfelelő eszközzel arra, hogy minőségi felvételeket készítsen. Ugyanakkor azt gondolom, hogy ez talán nem is annyira nagy probléma, hiszen ahogy többen egymás között megállapítottuk, ettől lesz „őszinte” ez az animáció.


Bányai Tamás

A Nézz fel! két síkon játszódik, az Ó- és az Újszövetség világába kalauzolja el a nézőket. Mit tudhatunk meg előzetesen a film tartalmáról?

Sz. B.: Nem szeretnék sokat elárulni a történetről, de azért döntöttünk emellett a koncepció mellett, mert ez lehetőséget ad arra, hogy Jézus Krisztus kereszthalálának jelentőségét, hatását és előzményeit megnézhessük egy másik oldalról is. Továbbá, hogy megmutassuk, hogy az Ó- és az Újszövetség Istene valóban ugyanaz a szerető és óvó Isten, akit Atyánknak hívhatunk.

B. T.: Rengeteg kérdéssel és korántsem egyértelmű válaszokkal készültünk a megformálás során. Ilyenek például az Isten gondviselésével kapcsolatban a szükség állapotában megjelenő hitkérdések. Mózes belső vívódásán keresztül viszont a hit példája is elénk kerül, és a remény, hogy Isten vezet bennünket egy úton, amelynek a végcélja végtére is ő maga. Ezt jeleníti meg a tanítványok vándorlása, keresése is. Ahogyan Izrael népe rá kellett tekintsen a rézkígyóra, úgy nekünk, tanítványoknak a keresztre kell tekintenünk. Ez a mi üzenetünk. Olyan igazán nagypénteki, minden körítést mellőző.

A teológuspassió egyrészt szolgálat, másrészt közösségformálás is. Az előző évek előadásainak résztvevői nemcsak a gyülekezeteket ismerték meg körútjaik során, hanem egy héten keresztül együtt voltak. Ezt az online forma nem tudja helyettesíteni. Hogyan élitek meg ennek a hiányát, és mennyire kárpótol benneteket a digitális formában történő egyeztetés?

B. T.: Hiányzik a közösség mindannyiunknak, hiszen a keresztyén ember, de az ember úgy alapjában véve is közösségre lett teremtve. Ugyanakkor az a reménységünk, hogy így minél több emberhez eljut az örömhír. S ha ez így lesz, ennek nagyon is örülnünk kell!

Sz. B.: Szerintem az őszinte válasz erre a kérdésre az, hogy semennyire sem kárpótol. Az már sokkal inkább, hogy még így is lehetőségünk volt Isten igéjével foglalkozni, konkrétabban Jézus Krisztus kereszthalálával. Az pedig, hogy így is eljuthatunk a gyülekezetekhez és a hívekhez, szerintem már csak ráadás. De az biztos, hogy az elmaradt beszélgetéseket, sörözéseket és vitákat be kell majd pótolnunk, ha vége a járványnak. A „teológuspassió-élmény” csakis akkor lehet teljes.

A film üzenete és címe összecseng. A Nézz fel! fényében mit üzennétek a film leendő nézőinek?

Sz. B.: Egy olyan változó és kiszámíthatatlan helyzet, mint ez a mostani, pontosan rámutat arra, hogy valójában mennyire esendők és tehetetlenek vagyunk a saját világunkban, még a saját életünkkel kapcsolatban is. Ez egy fontos felismerés, amiről azt mondják, megváltoztatja majd az életünket. Úgy látom, a fő változás már kétezer éve megtörtént, amikor Jézus Krisztust keresztre feszítették, és meghalt. Mi nem tudtunk, nem tudunk mást csinálni, csak felnézni rá.

B. T.: Valóban, az idei teológuspassió üzenete nagyon egyszerű iránymutatás. Nézzünk fel az égre, hiszen körülvesz minket a teremtett világ számtalan csodája, amiért van okunk hálát adni. Nézzünk fel embertársainkra, hiszen ebben a karanténos, online világban semmi sem fontosabb annál, hogy még jobban odafigyeljünk egymásra. Nézzünk fel a keresztre, mert onnan van az élet. Aki életet hozott, meghalt ott. Érted is, értem is, mindannyiunkért. Végül nézzünk fel arra, aki legyőzte a halált, akitől békességünk van, akinél letehetjük a terheket, és akinél lelki közösségünk van, még ebben a bezártságtól és félelmektől árnyékos időben is.

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem harmad- és negyedéves hallgatói teológuspassió-előadásának premiervetítése nagypénteken, 2021. április 2-án 16 órától lesz megtekinthető.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!