Csak pontosan, szépen! – Az íróasztalnál: Magyarkuti Gyuláné Tóth Katalin

Csak pontosan, szépen! – Az íróasztalnál: Magyarkuti Gyuláné Tóth Katalin

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Galambos Ádám, fotó: Magyari Márton
Idén indult sorozatunkban lelkészekkel találkozhatnak olvasóink „háttérmunka” közben: elsősorban arról kérdezzük őket, miként készülnek a prédikációra, s eközben milyen tárgyak veszik őket körül. Magyarkuti Gyuláné Tóth Katalint, a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség lelkészét otthonában, íróasztalánál kérdeztük istentiszteletre készülésének műhelytitkairól.

Liturgikakönyv és kommentárok. A lelkésznő az igehirdetéseire már a megelőző hétköznapokon is készül – a kapcsolódó szakirodalom, az angol NIB, azaz a New Interpreter’s Bible és magyar nyelvű kommentárok elolvasásával, régebbi jegyzeteinek, Hafenscher Károly és Jánossy Lajos liturgikakönyveinek az átnézésével.

Tisztaság.A készülés pénteki, ritkán szombati nagy hajrája előtt takarítok, rendet teszek magam körül. Ez lelki szükséglet. A csönd is meghatározó. Az élet hangjai ilyenkor nem zavarnak, a zene már igen.”

Áhítatos- és verseskötetek. Rendre megnézem, írt-e, s mi okosat a textusról Luther Márton, Ordass Lajos, Dietrich Bonhoeffer, hátha tudom idézni őket. Babits Mihály, Pilinszky János, Lackfi János és mások lírájából, de regényekből is szeretek beemelni a prédikációmba a szentírási üzenet átadását segítő szövegrészeket, összegzéseket. Esküvőkön Mike Mason A házasság misztériuma című könyvéből veszek idézeteket. Az Evangélikus Középiskolai Kollégium szerdai áhítatai és a családi istentiszteletek előtt frappáns illusztrációkat tartalmazó kiadványokat is fellapozok: Fején a szöget, Körök a vízen, Kötőjeles történetek, és így tovább. Ordass Lajos fordításában jelent meg Einar Lyngar A fáklya című ifjúsági áhítatkönyve. Rövid keresztelési beszédeim mindegyikét egy ebből választott történetre vagy képre építem fel. Így kicsiknek és nagyoknak is könnyebb figyelni, emlékezni.”
A lelkésznő az igehirdetéseit mindig közzéteszi, a keresztelői, esketési, temetési prédikációit kinyomtatva is odaadja a családoknak.

Tömjén. Számomra az illat is fontos. Többféle, tömjénalapú kézműves parfümöm van, készülés közben a csuklómon szagolgatom valamelyiket, sőt afféle munkaparfümként az istentisztelet előtt is ezekből választok” – mondja.
A fűszerekből és gyantából készült tömjént az Ószövetségben a szent sátorban, majd a templomban használták, a nagy engesztelés ünnepén a szentek szentjében is füstöltek vele. A Zsoltárok könyvében a hívők imádságait jelképezi. Az Újszövetségben a napkeleti bölcsek egyik ajándékaként találkozunk vele.

Gyermekrajzok.Nagy ajándék és boldogság adatott nekünk abban a Mihály fiúban [nyolcéves], aki az ajtón látható rajzokat készítette. Erre gondolok, amikor rájuk nézek. Részben miatta írom le szó szerint az áhítataimat, prédikációimat, hogy így is megmaradjak neki, amikor már nem leszek. A rajzai Jézus intésére is emlékeztetnek: legyetek olyanok, mint a tiszta, átlátszó, egyszerű, őszinte, szüleiken csüngő, önfeledt gyermekek.”

Számítógép. A lelkésznő a számítógépébe jegyzetel. Igehirdetéseit gondosan archiválja. „Jegyzeteimből, gyűjtött idézeteimből nem mindent használok fel, mert túl szerteágazó lenne az igehirdetés. A kimaradtakat elmentem későbbi használatra. Prédikációimat a férjemtől megtanult LaTeX szövegszerkesztő, tördelőprogrammal írom, ami PDF-be rendezi a szöveget. Ebben igényesen és esztétikusan tud megjelenni az igehirdetés. Híveink szeretik a tartalmas, izgalmas, önismétlésektől mentes prédikációkat” – árulja el Magyarkuti Gyuláné Tóth Katalin, arra is kitérve, hogy gyülekezetét azért is szereti, mert élénk beszélgetések szoktak kialakulni az igéről, az igehirdetésekről.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 86. évfolyam, 1112. számában jelent meg 2021. március 21-én.
Az 
Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!