Mindig legyen valaki, akin keresztül megérezhetjük azt, hogy jó együtt lenni

Mindig legyen valaki, akin keresztül megérezhetjük azt, hogy jó együtt lenni

Share this content.

Szöveg és fotó: Hajdú Tibor
Dunakeszi – A húsvét ünnepén tartott istentiszteleten kápolnát szenteltek a Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetszolgálat dunakeszi telephelyén, az értelmi fogyatékosok rehabilitációs intézetében. A járványhelyzet miatt a kápolnában csak néhányan lehettek jelen, a lakók és munkatársak többsége hangszórón követhette az alkalmat.

Gregersen-Labossa György a Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetszolgálat vezető lelkésze köszöntőjében elmondta, hogy a dunakeszi intézmény eddig közösségi térként használt terme mostantól új funkciót kap és Taizé-kápolnaként, ökumenikus szellemben szolgálja a lakók és munkatársak közösségét. Kiemelte, hogy a kápolna megújulásának segítői között vannak a szeretetszolgálat más telephelyeinek lakói és dolgozói is, hiszen a berendezés, az imazsámolyok a piliscsabai Fébé mozgáskorlátozott foglalkoztatottjainak asztalosmunkáját, a díszítés, az oltárterítő a Sarepta csapatát dicséri. A lakókat és munkatársakat pedig az a kisharang hívja majd Isten igéjének hallhatására, mely Szekeresné Nagy Elíz, az intézmény munkatársának ajándéka.

Egy taizé ének után vette kezdetét az ünnepi istentisztelet Gregersen-Labossa György, és dr. Petriné Chikán Katalin intézményi lelkész liturgiai és Kondor Péter igei szolgálatával.

A Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke, diakóniai munkáért felelős püspök prédikációjában úgy fogalmazott, hogy mai ünneplésünk lényege kell, hogy legyen, amit Pál apostolnál olvashatunk a Filippibeliekhez írt levél harmadik fejezetében, a tizedik versben: „hogy megismerjem őt és feltámadása erejét”.

Kondor Péter mindenki számára érthető módon fogalmazva hangsúlyozta, milyen elképzelhetetlen, rendkívüli erő volt Jézus feltámadásában. A húsvéti esemény éppen olyan különleges, egyedülálló cselekedete Istennek, akárcsak a teremtés. Mi, emberek nem tudunk a semmiből létrehozni valamit: egy szikladarabból képes egy tehetséges ember szobrot faragni, a semmiből viszont nem vagyunk képesek. Ugyanilyen tehetetlenül állunk a halállal szemben is. Egy faágat be tudunk oltani, tudjuk nemesíteni, egy elszáradt és letört faágba viszont nem tudunk életet lehelni, azon hiába keresünk tavasszal rügyeket, az ugyanis lehetetlen. Húsvétkor azonban ez a lehetetlen történt meg. A számunkra felfoghatatlan isteni erő szétfeszítette a halált és kiragadta onnan Jézust.

Ha nem ismerjük meg a feltámadás erejét, hiábavaló hallgatnunk a bibliai történeteket, együtt énekelnünk a hétköznapi életünkben nem leszünk igazán keresztyén emberek. Keresztyén életet élni nemcsak szép eszme, hanem a mi erőnket meghaladó vállalkozás. Csak akkor tudjuk megvalósítani, ha a feltámadt Jézus ereje a mi erőnkké válik, mert Jézus feltámadása nemcsak olyan csoda, ami vele történt kétezer évvel ezelőtt, hanem egy kezdet: a mi életünk átalakulásának kezdete is. „Lehet, hogy magadtól nem tudsz tökéletes keresztyén életet élni, nem tudsz mindenkit egyformán szeretni, de tedd Jézus kezébe az életed és Ő megváltoztatja a szíved. Új szívet ad neked, meg fogod tapasztalni, hogy egy láthatatlan segítő előtted jár és elhengeríti a követ, a nehézséget: Jézussal sikerülhet.” – zárta igehirdetését Kondor Péter.

Az alkalmat Buda Annamária, a Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetszolgálat intézményvezetőjének gondolatai zárták, aki úgy fogalmazott, hogy bár sokszor vannak nehézségeink, hogy miként béküljünk ki egy összeveszés után, hogy miként lehet megjavítani az elrontott dolgokat, de mindig lesz majd valaki, aki segít, mindig lesz majd mellettünk valaki, aki bátorítani fog. Végezetül áldott húsvétot kívánt azzal a gondolattal, hogy minden lakónak, munkatársnak, lelkészeknek és a püspöknek is mindig legyen valaki, akin keresztül megérezheti azt, hogy jó együtt lenni.

Nagycsütörtökön kezdődött a Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetszolgálat telephelyein a húsvéti alkalomsorozat, melynek utolsó állomása volt a dunakeszi kápolnaszentelés.
A nagyheti istentiszteleteken minden településen az intézmény lelkészei: Gregersen Labossa György, dr. Petriné Chikán Katalin, Eszlényi Ákos, Verasztó Teodóra, Szilák-Túri Krisztina és Johann Gyula hirdettek igét.
Piliscsabán az evangélikus stációk is kikerültek a telephely kerítésére, amelynek szövegezésében Kézdy Péter piliscsabai lelkész is segédkezett, a táblákat pedig a megváltozott munkaképességű munkatársak készítették. A kerítésen elhelyezett táblák célja, hogy a kirándulók és a település lakosai is spirituális üzenettel gazdagodjanak útjukon.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!