Ami az örökkévalóság szempontjából fontos

Ami az örökkévalóság szempontjából fontos

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szerző: Boda Zsuzsa; fotó: Magyari Márton
Egyházunk központi internetes portáljának, az Evangélikus.hu-nak az élén április 10-től új felelős szerkesztő áll Vitális Judit személyében, mivel az eddigi szerkesztő, Horváth-Bolla Zsuzsanna ezentúl – a nyugdíjba vonult Nagy László utódjaként – az evangélikus rádió- és televízió-műsorok szerkesztéséért felel. Judit neve sok olvasónknak ismerősen csenghet, hiszen korábban az Evangélikus Élet csapatát erősítve hat éven keresztül – kislányai megszületéséig – nemcsak a szerkesztőségi titkári feladatokat látta el, hanem rendszeresen írt is lapunkba. A honlappal kapcsolatos teendők mellett májustól magazinunk hírszerkesztői feladatkörét is átveszi a szintén nyugdíjba vonuló T. Pintér Károlytól.

– Amikor 2006-ban az akkor még hetilap Evangélikus Élethez jöttél dolgozni, az én szerkesztőségi titkári munkakörömet vetted át, mivel engem az akkor műtétre váró T. Pintér Károly főszerkesztőnek a helyetteseként a lap szerkesztésével bíztak meg. Arra is emlékszem, hogy az Albertiben rendezett médiaműhelyünkön találkoztunk először.

– Újságírás–kommunikáció szakon voltam végzős főiskolai hallgató 2005-ben. A nagypapám, Vitális György geológus – volt fasori diák, aki az újraindulás után tanított is az evangélikus gimnáziumban – rendszeresen elhozta hozzánk az Evangélikus Élet korábbi számait. Az újságban olvastam, hogy a szerkesztőség munkatársai tavaszi médiaműhelyt szerveznek. A monori gyülekezet tagjaként én készítettem a gyülekezeti hírlevelünket, ezért különösen is örültem a szakmai továbbképzésnek. A következő év januárjában pedig azzal hívott fel a főszerkesztő úr, hogy nem mennék-e az újsághoz dolgozni. Örömmel mondtam igent. Pályakezdőként az EvÉletnél tapasztaltam meg a gyakorlati újságírást, illetve ott láttam bele a lapszerkesztés fortélyaiba.

– Idővel azonban nemcsak cikkeket írtál, hanem rovatszerkesztői feladatokat is elláttál.

– A kéthetente jelentkező ifjúsági oldalt szerkesztettem öt évig, az újság magazinná válásáig.

– Időközben a magánéletedben is fontos változások történtek.

– Zsolczai Balázzsal 2010-ben házasodtunk össze. Ő festőművész, illetve angol – vizuális kultúra szakos középiskolai tanár. 2012-ben született Anna lányunk, két év múlva Lilla, majd 2017-ben Emma. A férjem kecskeméti, így a „hírös városban” raktunk mi is fészket. Az evangélikus gyülekezet életébe szintén örömmel kapcsolódtam be. Korábban Balázs édesanyja volt presbiter, most ő az.

– Miért tartottad fontosnak, hogy részt vegyél az egyházunk által 2019 szeptemberében indított gyülekezetimunkatárs-képző tanfolyamon?

– Lányaink révén sokszor ott voltam a vasárnapi gyermekfoglalkozásokon, szülőként pedig nagyon sok hitbeli kérdéssel szembesítenek a gyermekeink. Abban bíztam, a munkatársképzőn segítséget kapok ahhoz is, hogy jól válaszoljak az Istennel, Jézussal kapcsolatos kérdéseikre. Ezeknek a havi alkalmaknak végül egy olyan hozadéka is lett számomra, hogy közel egy éve együtt dolgozom az Evangélikus Pedagógiai Intézettel, közismertebb nevén EPSZTI-vel. Az intézet honlapjának Egybecsengés című rovatába készítek páros interjúkat elsősorban pedagógusokkal. Így szeretnénk az evangélikus nevelés sokszínűségét és értékgazdagságát minél sokrétűbben bemutatni.

– 2019 szeptemberétől a Kecskeméti Médiacentrumnál dolgoztál szerkesztő-újságíróként. Idén április 10-től azonban egyházunk központi hírportáljának, az Evangélikus.hu-nak vagy a felelős szerkesztője, májustól pedig magazinunknál ellátod a hírszerkesztői feladatokat is.

– Nagyon szerettem a kecskeméti szerkesztőségben dolgozni, és magamtól nem váltottam volna munkahelyet. A Luther Kiadó megkeresése azonban nagyon megdobogtatta a szívem, a vívódás napjaiban pedig aztán minden impulzus abba az irányba mutatott, hogy itt akar látni az Úristen. Azért is örülök az új feladatnak, mert míg a világi sajtóban jellemzően az aktuális, ideig-óráig érvényes, érdekes hírekkel kell foglalkozni, addig az egyházi médiában az igazán fontos – ha úgy tetszik, az örökkévalóság szempontjából fontos – üzenetre, a jó hírre lehet koncentrálni.

Az interjú az Evangélikus Élet magazin 2021. április 18–25-i dátummal megjelenő, 86. évfolyam, 15–16. számába készült.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu(link sends e-mail) címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!