200 éves a Grazi Evangélikus Egyházközség

200 éves a Grazi Evangélikus Egyházközség

Share this content.

Forrás: oekastatic.orf.at
Fennállásának 200. évfordulóját ünnepli a Grazi Evangélikus Egyházközség Heilandskirche, amelyet 1821. április 15-én alapítottak meg evangélikusok és reformátusok számára egyaránt a grazi Heilandskirche-ben.

Április 18-án, vasárnap délután 16.00-kor a Grazi Magyar Evangélikus Közösség is a Heilandskirche-ben tartotta meg istentiszteletét Wagner Szilárddal, az Ausztriai Magyar Evangélikus Gyülekezet lelkészével Bécsből. (Wagner Szilárd lelkész a jubileumról és a magyar közösségről a volksgruppen.orf.at híroldalnak adott interjúja ITT érhető el.)

Az egykori fakereskedés helyén, amely a mostani József császár térként ismert, jött létre az első evangélikus imaház Grazban, amelyből később a Heilandskirche-t építették fel. Csak 1853-ban engedték meg az evangélikus egyházközségnek, hogy tornyot építsenek a létesítményre.

A gráci Heilandskirche egyház a legnagyobb evangélikus közösség Ausztriában. Itt nemcsak német nyelven, hanem svédül, finnül, koreai nyelven és persze magyar nyelven is tartanak istentiszteleteket. A magyar nyelvű szertartásokat egyszer egy hónapban Wagner Szilárd, az Ausztriai Magyar Evangélikus Gyülekezet lelkésze tartja, aki Bécsből érkezik Grazba. A Grazi Evangélikus Gyülekezet koordinátora és orgonistája, Szeitl Zita.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!