Ökumenikus imahét az Egri Főegyházmegyében – VIDEÓVAL

Ökumenikus imahét az Egri Főegyházmegyében – VIDEÓVAL

Share this content.

Eger – Ternyák Csaba érsek Egerben, Palánki Ferenc segédpüspök Miskolcon hirdetett igét január 21-én. A magyar kultúra napját szintén ökumenikus imával ünnepelték Egerben. Forrás: Egri Főegyházmegye/Szent István Televízió/Magyar Kurír

Január 21-én az egri református gyülekezet látta vendégül Tóth Imre lelkész vezetésével a különféle felekezetű híveket és lelkipásztoraikat. Az igehirdetésben Ternyák Csaba egri érsek szólt a jelenlévőkhöz.

Az ökumenizmus során gyakran megfogalmazott kérdésre, hogy a különféle keresztény egyházak vezetői miért nem jutottak már el egy közös nevezőre, a főpásztor így válaszolt: a legtöbbet azzal tehetjük, ha imádkozunk. Nem a diplomácia oldja meg problémáinkat, hanem ha mindannyian közelebb kerülünk Krisztushoz. Ezen a héten tanúságot teszünk arról, hogy erre vágyunk, erre törekszünk.

Az evangéliumban halljuk Jézustól: óvakodjatok a farizeusok kovászától. Az apostolok pedig azon tanakodnak, hogy nincs kenyerük. Mi is sokszor vagyunk így: csak a problémáinkról beszélünk. Az egyház egységét nem tudjuk csak mi megoldani. Jézus Krisztus a megoldás arra, ha nincs egység.

Azok a megoldások, amelyeket a világ terjeszt elő a világi problémákra (gazdaság, pénzügy, politika), sokszor újabb problémák özönét indítják el. Világunk, ha Isten nélkül van, akkor egyre inkább bonyolultabbá válik. Ez a világ Megváltóért kiált!

Problémáink gyökerénél sokszor valami hiányt találunk, például azt, hogy csupán a saját erőnkben bízunk. Nem jut eszünkbe, hogy nekünk van valakiknk, aki  a kenyér színében köztünk van. Újra és újra fel kell fedezni az Eucharisztiát – fogalmazta meg Ternyák Csaba.

Ha Krisztus velünk, akkor ki ellenünk? – írja Szent Pál. Mennyire köteleztük el magunkat Jézus Krisztus ügyének? A rossz ott van a világban, de ott van bennünk is. Ezért nekünk is mindig döntenünk kell a jó mellett. Jézus ott van az Eucharisztiában, közösségbe gyűjt, hogy együtt képesek legyünk hitünket megvallani – zárta szavait a főpásztor.

A miskolci Deszkatemplom is megtelt január 21-én este. Az ökumenikus imahét alkalmából tartott imaesten megjelenteket a vendéglátó református egyházközség nevében Almási Ferenc lelkipásztor köszöntötte. A szentírási rész felolvasását követően Palánki Ferenc egri segédpüspök hirdetett igét.

Január 22-én, a Magyar Himnusz születésének 191. évfordulóján az egri Líceum kápolnájában ünnepelték a magyar kultúra napját, amely egyben az ökumenikus imahét egyik alkalma is volt.

A megjelenteket Cs. Varga István irodalomtörténész, az ünnepség házigazdája köszöntötte, majd Zimányi Árpád dékán, a Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet igazgatója és Habis László országgyűlési képviselő, Eger város polgármesterének köszöntője hangzott el.

Eszterházy Károly püspök kulturális örökségéről Rácz László professzor, Gárdonyi Géza Istennel való kapcsolatáról és művészi hitvallásáról pedig Keller Péter, az író dédunokája beszélt.

Az ünnepség végén került sor az ökumenikus imádságra és áldásra: Ternyák Csaba egri érsek, Tóth Imre református lelkész, Aklan Béla Sándor evangélikus lelkész és Kovács Dániel baptista lelkész részéről.

Az esten közreműködtek: Hegyesi Hudik Margit – ének, az Egri Érseki Fiúkórus, a Fertálymesteri Testület és az Agria vegyeskar közös kórusa Dudás Anna vezetésével, valamint Marík Erzsébet és Réz Lóránt zongorán.

Hivatkozások: Videó és képek. -
Címkék: Eger - ökumené - imahét -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!