Isten hűséges – Négy püspök hirdette az igét az ökumenikus imahét esztergomi alkalmán

Isten hűséges – Négy püspök hirdette az igét az ökumenikus imahét esztergomi alkalmán

Share this content.

Esztergom – 2014. január 23-án az esztergomi református templom adott otthont az imahét soron következő alkalmának. A városban immár hagyomány, hogy a hét egyik alkalmán püspökök szolgálnak és hirdetik egymás után Isten igéjét a gyülekezetnek. Nem volt ez másként idén sem: Steinbach József református, Kocsis Fülöp görögkatolikus, Szemerei János evangélikus püspök és Paskai László nyugalmazott bíboros, érsek vettek részt az alkalmon. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna, videó: Győri András Timótheus

A kanadai gyülekezetek által összeállított istentiszteleti rend gazdag forrása volt az imádságnak és elmélkedésnek. Az igét négy szentírási ige alapján hirdették a püspökök.

A sort Steinbach József nyitotta, aki Jeremiás Siralmainak 3. fejezete 19-26. versei alapján feltette a kérdést: Vajon mi, mai korunkban tudunk-e sírni a templomon, az egyházon? A püspök elmondta, hogy Isten szeretete Jézusban nyilvánult meg. Isten úgy igazságos, hogy nem igazságos, hanem irgalmas. Nem bűneink szerint bánik velünk, sőt nem enged sírni sem. A kérdés csak az, hogy mire tekintünk: a körülményekre vagy Istenre. Mert amire nézünk, azok vagyunk (Gyökössy Endre).

Ezután Kocsis Fülöp atya az 57. Zsoltár 7-11. versei alapján Isten hűségéről prédikált. Példának hozta, hogy azok a házasságok maradnak meg, amelyekben az egyik fél törhetetlen, azaz puha tud maradni és el tudja fogadni, sőt be tudja fogadni magába a kemény, konokabb társat. Isten is ilyen hűségről tesz bizonyságot és mi bármit is teszünk, végtelen az Ő hűsége - hangsúlyozta a püspök.

Szemerei János püspök a Zsidókhoz írott levél 10. fejezetének 19-25. versei alapján szólt. Egy 91 éves korában elhunyt japán katona történetét hozta példának, aki 30 évvel a háború után is harcolt még. Majd példaként megemlített egy özvegyasszonyt, akiről szobrot készítettek, mert évtizedekig várta haza férjét a háborúból. Jézus maga is nehéz bevetésen volt, de ő a szeretet hatalmával jött, gyógyított, tisztított, szabadított, s végül a halálból is visszatérő, győztes, hűséges Úr lett.

Paskai László nyugalmazott bíboros Lukács evangéliumának 1. fejezetéből, a 67-75. versek alapján beszélt. Zakariás nagy hálaadó énekét és az Ábrahámnak adott isteni ígéret példáit hozva elmondta, hogy Jézus mindvégig hűséges volt az iránt, aki őt elküldte. Jézus példa a tanítványok számára is, akiknek szintén állhatatlosaknak kell lenni mindhalálig. Isten hűséges, még akkor is, ha mi nem vagyunk azok. Isten önmagát nem tagadhatja meg - hangsúlyozta.

Címkék: Esztergom - ökumené - imahét - püspök -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!