„A hit és a másokon való segítségnyújtás erőt adnak” – Beszélgetés Precskó Sándornéval

„A hit és a másokon való segítségnyújtás erőt adnak” – Beszélgetés Precskó Sándornéval

Share this content.

Szarvas – Budapest – Precskó Sándorné Erzsébet négygyermekes családanya, egy idősek otthonában dolgozik. Amikor látta honlapunk arra vonatkozó felhívását, hogy az egyszázalékos reklámkampányra statisztákat keresünk, jelentkezett. Kreatív csapatunk pedig be is válogatta a filmbe. A forgatások alatti személyes beszélgetésünk során azonban egy érdekes élettörténet bontakozott ki szemünk előtt. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

„Két évvel ezelőtt alapvetően megváltozott az életem. Mellrákot diagnosztizáltak nálam – mesélte az asszony. – A nehéz időszakban a gyerekeim azzal segítettek nekem, hogy ők fizették hónapokig lakásom rezsiköltségeit. Nagyon büszke vagyok arra, hogy annyi mindent megtettek a gyógyulásom érdekében.”

De nem csak az iránta tanusított kétkezi jótétemények miatt, hanem lelkiekben is megváltozott Erzsébet viszonya a világhoz: „Az ember egy ilyen betegség miatt átértékeli az életét és egészen másképp fogja látni a világ dolgait. A hit és a másokon való segítségnyújtás azonban erőt adnak a továbbiakban.”

A családtagokat is áthatja a jótékonykodás. Fia, Zsolt a nyáron győzött a Bors Legsármosabb pincér címre kiírt versenyén, hiszen a szavazatok 56,7 százalékával első lett, s nem csak megjelenésével, de gondolkodásával is sokak szívébe belopta magát. 

A 24 éves fiatalembernek ugyanis első dolga az volt, hogy a főnyeremény ötnapra szóló siklósi wellness-üdülését a beteg kislányukat, Bogit ápoló Balogh családnak ajánlotta fel.
„A fiam húga közösségi ol­dalán figyelt fel az agydaganatos kislányra, s azonnal eldöntötte: ha a gyerek családja elfogadja ezt az ajándékot, őket lepi meg ezzel az üdüléssel. Mind a mai napig tartja a kapcsolatot Bogival és a diósdi családdal, akiket lelkileg is támogat. A szülők komolyan helytállnak az emberpróbáló megmérettetésben és egy nagyon tetszett a fiamnak, akinek nem titkolt szándéka volt ezzel a felajánlással az is, hogy példát mutasson emberségből más fiataloknak is.”

Erzsébet fia így az egész országban ismertté vált. Most azonban Békés-megyében újabb megmérettetésen indult: a Békés Megyei Hírlap és a Beol.hu hetedik esztendeje hirdeti meg Az év embere elismerést. Tavaly negyvenkilenc alkalommal mutattak be a térségben élő, munkálkodó, alkotó embereket, akik teljesítményükkel, életművükkel gyarapították Békés-megyét. A szavazás január 31-ig tart. Zsoltnak olyan jelöltekkel kell megmérkőznie, mint Mező Misi, a Magna Cum Laude frontembere, de a 49 tagú mezőnyben szerepel a békéscsabai év tűzoltója, díjnyertes fotós, kitüntetett orvos és jelmeztervező is.

„Zsolt már most eldöntötte, hogy ha nyer, azt a nyereményét is jótékony céllal fogja felajánlani” - magyarázta nekünk a büszke anya.
Adjuk meg az alkalmat rá a másokon segíteni akaró Zsoltnak és szavazzunk rá.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!