Bach-maraton – Villáminterjú Fischer Ivánnal

Bach-maraton – Villáminterjú Fischer Ivánnal

Share this content.

Budapest – 2014. február 2-án a Művészetek Palotája és a Budapesti Fesztiválzenekar közös programjaként egész napos Bach-maratonra kerül sor. A rangos eseményről a Kossuth-díjas karmestert, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatóját, a brit Királyi Zeneakadémia tiszteletbeli tagját, Fischer Ivánt kérdeztük. Szöveg: Galambos Ádám, fotó: bfz.hu

– Mi alapján került az idei MÜPA-maraton centrumába Johann Sebastian Bach?

– Bach a zeneirodalom legnagyobb zeneszerzői közé tartozik. Csajkovszkíj, Beethoven és mások után most nagy öröm, hogy Bachra került sor.

– Mit jelent Önnek Bach zenéje?

– Csodálatos ez a zene, egyrészt érthetetlenül tökéletes, másrészt lélekemelő.

– Mozart, Chopin és sorolhatnánk azt a kört, akik állandóan a hangversenytermek „állandó zeneszerzőinek” számítanak. Bach zenéje mintha ritkábban kerülne középpontba. Bach munkásságát ma mennyire értékelik?

– Bach zenéje nagyon népszerű, a közönség és a muzsikusok körében is. Nagyon sokat adják elő műveit.

– Bach egyházi műveket írt. Hogy lehet ezekhez „világi oldalról” viszonyulni? Nehézséget jelent ez az előadásban vagy a közönség befogadókészségében?

– A nem vallásos ember számára is felemelő ez a zene, mert szép és áhítatos, amire mindenki ráérez.

– Mi alapján lett összeállítva a Bach-maraton programja?

– Azt akartam elérni, hogy Bach művészetét minél több oldalról bemutassuk. Ezért szerepelnek a műsorban különböző műfajok darabjai.

– A Budapesti Fesztiválzenekar a Bach-maratonon a Szent Efrém Férfikarral együtt fog fellépni. Miért a Bunbó Tamás által vezetett együttest választották?

– Ez egy kiváló kórus, már többször dolgoztunk együtt.

– Mit gondol erről a darabról?

– Két darabot fogok személyesen előadni, a két hegedűre komponált kettősversenyt és a Magnificat-ot, amely Bach egyik remekműve.

– Melyek azok a Bach művek amiket rendszeresen hallgat?

– Nagyon szeretem a kantátákat, a passiókat és a világi darabokat is.

– A Budapesti Fesztiválzenekar 1983-as megalapítása óta a világ egyik legrangosabb zenekarának számít. Az idei évi tervezett előadásaikból miket emelne ki?

– Nekünk minden feladat egyformán fontos.

2014. február 2-án a Művészetek Palotájában kerül sor a Bach-maratonra. A rendezvényt a Budapesti Fesztiválzenekar és a Művészetek Palotája honlapján élőben követheti. Déltől a Bartók Rádió is csatlakozni fog a Bach-maraton sugárzásához.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!