Lelkigondozás katasztrófahelyezetben – A betegek világnapján tartottak konferenciát Ungváron

Lelkigondozás katasztrófahelyezetben – A betegek világnapján tartottak konferenciát Ungváron

Share this content.

Ungvár – Tavaly novemberben került sor Szatmárnémetiben a „Cross-border cooperation to prevent and manage emergency psychiatric crisis situations” elnevezésű projekt első konferenciájára. 2014. február 11-én, a betegek világnapján pedig a második konferencia is megrendezésre került Ukrajnában. Az ungvári konferencia nyitó előadását Molnár József lelkész, lélekgyógyász, alternatív pszichológiai tanácsadó tartotta. „Krízisintervenció mentálhigiénés szempontból” című előadása a praehospitális ellátást járta körül, egy elképzelt katasztrófahelyzetet szimulálva. Szöveg: Molnár József

Napjainkban – főleg az ebben érdekelt nagy biztosítótársaságok adatai alapján – egy földrengést, vulkánkitörést, árvizet vagy bármilyen egyéb csapást akkor minősítenek katasztrófának, ha az áldozatok száma meghaladja a húszat vagy a kár összege a hatmillió dollárt. 

Ha elfogadjuk ezt a kategorizálást, akkor egy átlagos évtized alatt mintegy 1500 katasztrofális esemény történik (ez heti három katasztrófának felel meg), és ezek 95 százaléka természeti csapás. Miattuk egy évtized alatt ötvenmillió ember válik hajléktalanná.

A konferencia céljául tűzte ki egy, az Európai Unió területén is használható protokoll kidolgozását, amely egy ilyen váratlan helyzetben segítséget, sőt vezetést, akár követendő előírást jelenthetne a lelki segítségnyújtók számára. A pszichiáterekből, pszichológusokból álló team különösen nagy hangsúlyt fektetett a gyermekáldozatokkal való foglalkozásra is.

A nap második felében szimulációs gyakorlatokat tartottak a jelenlévők. A projekt soron következő, kétnapos, egyben zárókonferenciájának Miskolc ad majd otthont idén nyáron.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!