NMHH: negyven szervezet adott le érvényes tagjelölést a Közszolgálati Testületbe

NMHH: negyven szervezet adott le érvényes tagjelölést a Közszolgálati Testületbe

Share this content.

Budapest – Negyven szervezet adott le érvényes tagjelölést a közszolgálati médiumok felett társadalmi felügyeletet ellátó Közszolgálati Testület hat helyére – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság csütörtökön. Forrás: MTI

A testület jelenlegi, 2011. március 30-án delegált tagjainak megbízatása idén március végén lejár. 

A szervezeteknek a helyekre hat különböző kategóriában kellett jelentkezniük, kettőben azonban egyedüliként az Országos Kisebbségi Önkormányzatok Szövetsége és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete regisztrált, így ők már biztosan delegálhatnak tagot. Sorsolással csak a további négy kategóriában betölthető helyekről döntenek február 26-án, ám az adott csoportba regisztrált szervezetek meg is állapodhatnak egymással - szerepel az NMHH közleményében.

Új tagok jelölésére február 12-ig lehetett jelentkezni, az egy csoportba tartozó szervezetek közül csak egy szervezet küldhet képviselőt a testületbe. 

A legtöbb jelölés a határon túli, száz főnél nagyobb taglétszámú magyar kulturális szervezetek csoportjába érkezett, itt tizenhat intézményt vettek nyilvántartásba. Az irodalom, a színház, a film-, az előadó-, a zene-, a tánc-, a képző- és az iparművészet területén működő országos kulturális szervezetek kategóriájában tizennégy jelentkezést regisztráltak. 

Négy-négy szervezet verseng a fogyatékkal élők országos érdekképviseletei, illetve a települési önkormányzatok szövetségei között. 

Az NMHH hat regisztrációs kérelmet elutasított a benyújtott nem szabályszerű dokumentumok vagy a nem előírt módon kitöltött jelentkezési lap miatt.

A Közszolgálati Testület társadalmi felügyeletet lát el a közszolgálati médiaszolgáltatók felett és ellenőrzi a közszolgálatiság érvényesülését. A grémium tizennégy tagból áll, megbízásuk három évre szól. 

A médiatörvény értelmében külön eljárás nélkül delegálhat képviselőt a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

Március végéig tagja még a szervezetnek a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége, a Szerb Országos Önkormányzat, a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Fáy Károly Hallássérült és Fogyatékos Személyek Egyesülete, valamint a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség Egyesület delegáltja.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!