„Feladataimban a kórusvezetést szeretem a legjobban!” – Stargl Szilvia

„Feladataimban a kórusvezetést szeretem a legjobban!” – Stargl Szilvia

Share this content.

Sopron – Immáron hatodik alkalommal került megrendezésre Sopronban az evangélikus gimnáziumok országos kórustalálkozója. Azoknak a tanároknak és diákoknak az összejövetele ez, akiknek az életében meghatározó szerepet tölt be az éneklés, a kórusmuzsika, a közös zenélés közösségteremtő ereje. Megszólítottuk a kórusok vezetőit, meséljenek nekünk élményeikről, tapasztalataikról. Szöveg: Ittzés Szilvia, fotók: Mészáros Ildikó, Szabó Dániel, Muntag András

BONYHÁD

Stargl Szilvia

„A bonyhádi kórus talán a legnagyobb létszámú ezen a találkozón: jelenleg 65 fős. A hétvégére néhányan betegség miatt a hétvégén nem jöttek. 7.-től 12.-ig minden évfolyamból vannak, 20 fiú és 45 lány énekel. Tizenöt éve vezetem a kórust női karként kezdtük, tíz éve vagyunk vegyesek. Heti egy próbánk van, 90 perces, de sajnos sok mással ütközünk. Igyekszünk széles repertoárral dolgozni, vegyesen énekelünk egyházi és világi műveket, ami kell az évi nyolc-tíz fellépésünkhöz az iskolai, városi és egyéb megyei vagy országos rendezvényeken, versenyeken.

Az összes eddigi pedagógiai feladatomban (matematikát és éneket tanítok) a kórusvezetést szeretem a legjobban. Egyrészt a gyerekek miatt, másrészt azért, mert sikerélményhez tudnak jutni a kórussal a tagok. 

Harminc éve tanítok, és most úgy látom, hogy az a legnehezebb, hogy mind erkölcsi, mind anyagi elismerésben a sor végére szorulunk általában. Egy ilyen hétvégén is szép lenne anyagi ellenszolgáltatást is kapni azért a rengeteg időért és energiáért, amit áldozunk a siker érdekében. Persze anélkül is csináljuk, de az elismerés jó érzés, bizonyos esetekben létszükséglet. És hát sajnos egyre kevesebb kolléga vállalja fel ezt az igen nehéz pluszmunkát, ez a soproni résztvevők számán is látszott!

Kórusom nagyon várta a találkozót, sok szép közös élménnyel gazdagított bennünket, még öregdiákok is jöttek. Egy szép összkari produkciót kaptunk Tillai Aurél tanár úr az alkalomra átdolgozott Cantate Dominó című művével.”

Műsor:

  • Csorba István: Átölel minket
  • Tillai Aurél: Dicsőült helyeken
  • Veress Sándor: Kárpátokon innen és túl
  • I. tétel: Hegyek völgyek között állok
  • V. tétel: Cifra bunda

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!