„A kórustalálkozók, kórusszemlék, minősítők kimentek a divatból” – Kardos Anna

„A kórustalálkozók, kórusszemlék, minősítők kimentek a divatból” – Kardos Anna

Share this content.

Sopron – Immáron hatodik alkalommal került megrendezésre Sopronban az evangélikus gimnáziumok országos kórustalálkozója. Azoknak a tanároknak és diákoknak az összejövetele ez, akiknek az életében meghatározó szerepet tölt be az éneklés, a kórusmuzsika, a közös zenélés közösségteremtő ereje. Megszólítottuk a kórusok vezetőit, meséljenek nekünk élményeikről, tapasztalataikról. Szöveg: Ittzés Szilvia, fotók: Mészáros Ildikó, Szabó Dániel, Muntag András

Deák Téri Evangélikus Gimnázium, Budapest 

Kardos Anna

„Ma már alig van egy kórusnak lehetősége arra, hogy megmérettesse magát. A kórustalálkozók, kórusszemlék, minősítők valahogy kimentek a divatból, vagy csak egyszerűen elfogyott a pénz és energia az ilyesmire. Pedig szerintem jót tesz egy kórusnak, ha elmondhatja magáról, hogy én már ilyen és ilyen fokozaton állok. Önbizalmat ad a vezetőnek és a tagoknak egyaránt.

Azért is tartom óriási lehetőségnek ezt a találkozót, mert ilyen szempontból hiánypótló tevékenységet végez az egyház, amikor támogatja a kórusok találkozóját. Miért is jó összejönni, egymást meghallgatni? Egyrészt bemérem magam, megnézem, hol is állok. De legalább ilyen fontos, hogy látom, vannak mások is, akik azt szeretik, amit én. Nem állok egyedül a zene- és énekszeretetemmel. Vannak mások is, akik olyanok, mint én.

Manapság az egész énektanítás jóval nehezebb helyzetben van az egész országban, még egy ilyen énekközpontú egyházban is, mint az evangélikus egyház. A gyerekek leterheltek, és a plusz munka nincsen kifizetve. Ha az ember mégis minőségi munkát szeretne végezni, akkor – mint egy jó családanya – igyekszik alkalmazkodni a megváltozott helyzethez, hiszen visszaváltoztatni már nem tudom. Akkora hatalmam nincsen, nincs senkinek. 

Én például azt szoktam csinálni, hogy egy kétszólamú műnek az altját megtanítom az ötödikeseknek, a szopránját pedig a hatodikosoknak. Aztán szereplés előtt két héttel összeénekeljük, és mindenki csak ámul, hogy de szép, nem is gondolta volna! A kényszerhelyzet szülte újítás új színt hozott. 

Nagyon örülök, hogy Gyenesdiásra, az evangélikus iskolák énektanárainak a továbbképzésére sokan eljönnek, hogy új ötleteket kapjanak. Külön jólesik, amikor látom, hogy újonnan evangélikussá (vissza)vált iskolák tanárai jönnek érdeklődve, hogy hogyan is lehet ezt jól csinálni. Kellenek az ilyen kezdeményezések, kellenek a találkozások!”

Műsor: 

  • Mozart: Török induló - zenekari átdolgozás
  • Gryllus: Mily gyönyörűség (133. zsoltár)
  • Két magyar népdal (Bárdos - Pertis)
  • Andreas Rauch: Négy patkány - fiú kamaraegyüttes
  • César Franck: Halld, mily szózat hangzik!
  • Gárdonyi Zoltán: Légy hív mindhalálig - ének- és zenekar
  • Händel: Halleluja Saul című oratóriumból - ének- és zenekar

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!