Pénteken tartják az ökumenikus világimanapot – A tematikát az egyiptomi keresztény nők készítették

Pénteken tartják az ökumenikus világimanapot – A tematikát az egyiptomi keresztény nők készítették

Share this content.

Budapest – Pénteken tartják az ökumenikus világimanapot, amelynek tematikáját idén az egyiptomi keresztény nők készítették el - közölte Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára szerdán az MTI-vel. Forrás: MTI

A világimanapot országszerte gyülekezetekben tartják meg - mondta -, „együtt imádkozva azokért, akik keresik az utat az Istenhez, az igazi éltető forráshoz. Az idei imanap vezérgondolatát az ószövetségi Ézsaiás könyve alapján határozták meg: Már készítem az utat a pusztában, a sivatagban folyókat fakasztok.

Tájékoztatása szerint az ökumenikus világimanapot 1870 óta tartják meg világszerte, Magyarországon pedig pénteken 29-edszer szervezi meg a MEÖT ezt az eseményt.

A MEÖT főtitkára rámutatott: az imanap résztvevői az ökumenikus tanács által megjelentetett kiadványok segítségével készülhetnek fel, hangolódhatnak rá az eseményre, „és élhetik meg az imanapi liturgia tartalmának kiteljesedését. A világimanapra való felkészülést segítő anyagok elérhetők és letölthetők a www.meot.hu honlapon.

A Világimanapi Bizottság üzenete

Kedves világimanapi testvérek!
Közeledünk ahhoz a dátumhoz, amikor szerte a világon mindnyájan összejövünk, hogy együtt imádkozzunk az egyiptomi testvérekkel. Kaptam valamennyi információt az előkészítő műhelyekben folytatott 2014-es világimanapi (VIN) forrásanyagok tanulmányozásáról és arról, hogy mennyire kritikus helyzet most az, hogy éppen Egyiptom áll a célzott imádságaink és imádságos cselekedeteink középpontjában.
Amint arról szóltunk nektek a korábban elküldött anyagban, a társadalmi és politikai helyzet drámaian és gyorsan változott azóta, hogy elkezdtük írni az istentisztelet liturgiáját. Nagyra becsüljük az arra irányuló erőfeszítéseteket, hogy a kontextusnak megfelelően frissítitek az anyagok tanulmányozását és a dicsőítést. A nők hangjának meghallgatása megújítja azt az üzenetet, hogy a Szentlélek táplál, mint az éltető forrás a pusztában.
Szeretnénk megosztani most Veletek néhány friss információt, amit Mary Massoud, a VIN egyiptomi kapcsolattartója és Camelia Basta, a Világimanapi Nemzetközi Bizottság közel-keleti képviselője küldött.
„Egyiptomban mi is készülődünk a világimanapi istentiszteletekre. Az Egyiptomi Bibliatársaság heliopoliszi központjában éppen most tartottunk egy promóciós találkozót, amelynek résztvevői kifejezetten támogatják a március 7-i pénteki VIN-istentiszteleteket.
Az, hogy az elmúlt három év zűrzavara közepette a liturgiát megíró ország vagyunk, igazi kihívást jelentett a bizottságunk számára. Komolyan kerestük az Úr vezetését minden korai és későbbi tervezetünk megírása során, amíg el nem jutottunk a jelenlegi változathoz, amit mindannyiótokkal megosztottunk.
Azzal kezdtük, hogy optimista módon elhittük Mohamed Murszi ígéreteit, melyeket 2012-ben, elnöksége korai szakaszában tett, azonban hamarosan rá kellett jönnünk, hogy egyik ígéretet sem szándékozott betartani! Fájdalmas felfedezés volt.
Mélységes hálával tartozunk Istennek, aki az ideiglenes kormány révén Egyiptom számára kedvező módon fordította meg a „trendet”. Köszönjük Neki, hogy a valódi demokráciához vezető helyes útra terelt bennünket. Imádkozunk azért, hogy Isten továbbra is vezesse a közelgő elnöki és parlamenti választásokra készülődő ideiglenes kormányt. Bárcsak azokat választanák meg akár a parlamentbe, akár az elnökségbe, akik valóban törődnek Egyiptommal! Bárcsak Isten bölcsessége vezérelné mindnyájukat, bármilyen döntést is kell hozniuk!
A nők helyzete is mélyen érintett. A mai Egyiptomban a képzési lehetőségek, valamint minden foglalkozás, az összes kulturális és művészeti tevékenység nyitva áll a nők számára is. Az új (nemrég elfogadott) alkotmány biztosítja továbbá a nők beleszólási jogát a politikai életbe és az élet minden más területébe is. Murszi és a Muszlim Testvériség uralma alatt mindezek az előjogok komoly veszélyben voltak. A nők szerepéről alkotott elképzelésük az, hogy otthon kell tartani őket, a háztartási munkák elvégzésére és a gyereknevelésre kell korlátozni a tevékenységüket. Véleményük szerint a nőket nem kellene bevonni semmiféle foglalkozás végzésébe. A lányoknak nem kellene továbbtanulniuk, hanem férjhez kellene menniük 12-13 éves korban! Áldjuk az Urat, hogy egyetlen ilyen korlátozás sem érvényes már (a falvakban sem), hála a felvilágosult egyiptomi nők egyesített erőfeszítésének.
A Muszlim Testvériség megpróbálta az élet minden területét, beleértve a szakszervezeteket is, az ellenőrzése alá vonni. Például a mérnökszakszervezetben a saját vezetőiket, azaz a Muszlim Testvériség embereit helyezték pozícióba, úgyhogy befolyásolni tudtak minden döntést, beleértve néhány nőket érintő szörnyű korlátozást is. A mérnökök legutóbbi közgyűlése legálisan eltávolította ezeket a vezetőket, és most új választásokra készülnek.
Ami a Muszlim Testvériség templomok és a keresztény tulajdon elleni gyilkos támadásait illeti, ennek az volt az oka, hogy polgárháborút robbantsanak ki a keresztények és a muszlimok közt. A keresztény egyház megbocsátó szelleme nemcsak hogy meghiúsította ezt az akaratot, hanem annak hatása is éppen az ellenkezőjére fordult. Ahelyett, hogy polgárháborút váltott volna ki, a muszlimokat és a keresztényeket sokkal közelebb hozta egymáshoz, mint valaha!
Azt üzenjük minden csoportnak, akik szerte a világon március 7-én a világimanapot megünneplik, hogy segítsenek minden igaz keresőnek megtalálni az Urat, és aztán legyenek az Ő küldöttei, mint ahogyan azt a samáriai asszony is tette.
Nagyon szépen köszönjük az imádságaitokat, nagyra értékeljük őket. Áldja meg Isten gazdagon az Ő neve dicsőségére és az Ő királyságának kiterjesztésére tett minden erőfeszítéseteket.
Imádkozzunk együtt az egyiptomi nőkkel a békéért. Örömmel várjuk a beszámolóitokat a 2014-ben megjelenő újságunk számára, ahol megosztjátok velünk az imádságaitokat és az olyan akciókat, mint az Éltető forrás a pusztában.

Krisztusban: Rosangela Oliveira, igazgató

Fordította: Dr. Gaál Izabella, a Női Bizottság tagja

Az emberrablók érzik a keresztyének sebezhetőségét, és ezért könnyű prédának tartják őket egy egyiptomi provinciában

2013. március 27-én az egyiptomiak misét tartanak a kopt ortodox gyülekezetben a Minya tartományban levő Samaloutban. Ebben a tartományban, ahol a keresztyének a lakosság 35%-át teszik ki, gyakori a tehetős keresztyének elrablása, hogy váltságdíjat kapjanak értük. Csak az elmúlt két hónapban 30 eset fordult elő, ami elgondolkoztatja az embereket a keresztyén létről egy olyan országban, ahol a muszlimok vannak túlnyomó többségben, és ahol az iszlamisták, beleértve a keményvonalasokat is, jutottak hatalomra. (AP, The Associated Press)

Ezen a szerdán, 2013. március 27-én Ezzat Kromer keresztyén nőgyógyász, három gyermek apja, idézi fel 27 óráig tartó megpróbáltatásait. Hazafele tartott a rendelőjéből, amikor elrabolták, megverték, bekötötték a szemét és váltságdíjat kértek érte Minya tartomány Matai nevű városában, Egyiptomban. A család 40,000 egyiptomi dollár váltságdíjat fizetett. Kromer úgy érzi, hogy ez már nem az ő országa mint keresztyéné. Ezért feladja a praxisát, és elköltözik Ausztráliába.
Ahmed Suleiman, Minya biztonsági főnökének elmondása szerint az áldozatok családja inkább alkudozik az emberrablókkal, mintsem hogy feljelentést tegyen. A keresztyének viszont azért nem tesznek feljelentést, mert nem bíznak a rendőrségben. Arról is panaszkodnak, hogy az ellenük irányuló diszkrimináció nem teszi lehetővé, hogy magasabb állásokat tölthessenek be. Az iszlamisták szóvivője szerint a keresztyének elrablása nem szektárius okból történik, és nem hozható kapcsolatba iszlamista csoportokkal.

A belügyminisztérium egyik vezető hivatalnoka elmondta, hogy legalább 150 ilyen eset volt az elmúlt két évben Mubarak elűzése óta, amiből 37 mostanában történt. Kromer esete példa a keresztyénekre irányuló emberrablások (gyerekeké is) drámai emelkedésére Egyiptom eme déli tartományában, ahol a keresztyének a legnagyobb számban élnek, és ahol a keményvonalas iszlamisták is élnek. Az emberrablásokat többnyire bűnbandákra fogják, melyek sokkal szabadabban működnek Egyiptom közbiztonságának 2011-es összeomlása óta, mint Hoszni Mubárak idején. Az áldozatok, egyházi vezetők és emberjogi aktivisták a keményvonalas iszlamisták növekvő hatalma teremtette légkört okolják. Szerintük a bűnözőket a radikális papok retorikája befolyásolja, amely a keresztyén  kisebbséget másodrendű állampolgároknak állítja be, és azt terjeszti, hogy a keresztyén közösség ellen elkövetett bűncselekményeket a hatóságok nem vizsgálják ki.
Az iszlamisták azt állítják, hogy nem diszkriminálják a keresztyéneket, és Murszi államelnök többször is kijelentette, hogy a muszlimok és a keresztyének egyenlők. 

Ugyanakkor az Iszlám Testvériség párt egyik hivatalnoka kijelentette egy tévéinterjúban, hogy a politikai kampányban az „Iszlám a megoldás” szlogen elfogadható, míg a „Keresztyénség a megoldás” szlogen nem. Majd hozzáfűzte: „Ez egy iszlám nemzet túlnyomó iszlám többséggel. A kisebbségnek nem abszolút, hanem csak relatív jogai vannak. 

A belügyminisztérium egyik hivatalnoka elismerte, hogy a keresztyéneket kevésbé védelmezik. „Keresztyének elrablása könnyű pénzkereseti lehetőség. Nincs mögöttük törzsi vagy klántámogatás, ami elijesztené az emberrablókat. Szívesen kifizetik a váltságdíjat azért, hogy szeretteik visszakapják a szabadságukat.”

A keresztyének is úgy látják, hogy egyre több kiskorú keresztyén lány tűnik el, akiket áttérítenek az iszlám hitre és muszlim férfival házasítanak össze.

A rövidített változatot fordította Dr. Gaál Izabella, a Női Bizottság tagja.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!