Az ország legjobb ifjú kémikusai között tartják számon

Az ország legjobb ifjú kémikusai között tartják számon

Share this content.

Bonyhád – A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács „Felfedezettjeink” különdíjasa lett 2014-ben Baglyas Márton, a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium 10. osztályos növendéke. Forrás: teol.hu. Fotó: Mártonfai Dénes

Az országos szervezet 25 – számos területen bizonyító diáknak – adott át jutalmat a fővárosban rendezett ünnepségen, köztük a dunaföldvári ifjúnak, aki kémiából remekel. Marci a 2012/2013-as tanévben öt országos kémia versenyen ért el 1. helyezést. Annak ellenére, hogy még csak 10. osztályos, már letette az emelt szintű kémiai érettségi vizsgát, méghozzá nem is akármilyen eredménnyel: 99 százalékot ért el. Rendszeres résztvevője a tanulmányi versenyeknek, felsorolni is nehéz lenne, mennyi dobogós helyezés fűződik a nevéhez. Felkészítő tanárával, mentorával, Nagy Istvánnal remekül tudnak együtt dolgozni. Ezt példázza a közelmúltban megjelent „Felkészülési tananyag a Nemzetközi Kémiai Diákolimpiára” című közös kötetük is.

Folyamatosan tanul, képezi magát, újabb és újabb tudáspróbákra készülve. Sűrű lesz a programja a következő hetekben is. Most szombaton Budapestre utazik, ahol részt vesz az Eötvös Loránd Tudományegyetemen rendezendő Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) kémiai döntőjén. A fővárosi megmérettetés után sem lesz ideje lazítani: vasárnap hajnalban repülőre száll, és a magyar csapat tagjaként hazánkat képviseli az Európai Unió Természettudományos Diákolimpiáján (EUSO).

Ezúttal Athén ad otthont a nívós, március 30. és április 6. között zajló megmérettetésnek, amely három tantárgyat: a biológiát, a fizikát és a kémiát érinti. Marci utóbbiban kvalifikálta magát. Az országok maximum két darab három fős csapattal vehetnek részt az eseményen, az alakulatokat egy biológiás, egy fizikás és egy kémiás növendék alkotja, mivel az angol nyelvű verseny feladatai komplex természettudományos ismereteket igényelnek. – Ez a hét a felkészülésről szólt, fejben már Athénban vagyunk a csapattársaimmal, bízom benne, hogy sikerül megnyernünk a diákolimpiát – jegyezte meg Marci.

„Örömmel tölt el, hogy három egymást követő évben a mi diákjaink – Vámi Tamás Álmos, Bősze Zsuzsanna, Baglyas Márton – is megkapták a különdíjat, hálás vagyok a szülőknek és a kollégáimnak, akik a diákok mellett nagy szerepet vállaltak ennek elérésében” – nyilatkozta Andorka Gábor, a Kiváló Akkreditált Tehetségpontként működő gimnázium igazgatója. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!