A kísér(t)és – Böjti sorozat

A kísér(t)és – Böjti sorozat

Share this content.

Böjt 2014 – Hogyan lehet átélni azt az időszakot, amely nem a fény felé, hanem nagypéntekre mutat? Mit jelent az úton lét, a megfáradás, a kísértés vagy az imádság? Szakítunk-e naponta legalább pár percet arra, hogy ne csak napi igényeinkre figyeljünk, hanem észrevegyük a csendben, a természetben, szeretteinkben és a körülöttünk lévő világban a böjtölés megélésének lehetőségét? Az evangelikus.hu böjti sorozata alkalmat kíván nyújtani az olvasónak arra, hogy az elkövetkezendő időszakban egyre beljebb menjen, saját egzisztenciális kérdéseivel foglalkozzon. Szöveg: Czöndör István, fotó: Vancsó Zoltán, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám

Ősz van, az autómban ülök, esik az eső és fázom. Az ablaktörlő egy pillanatra tisztává teszi a kilátást, de hamar elmosódnak az északi part hegyei. Magányos vagyok. Tétován bámulok kifelé és próbálom felidézni azt, amikor még sütött a nap, amikor még tiszta volt a kilátás, amikor még jól látszottak a Golgotán a keresztek. Félek. Egyedül vagyok, de nincs bátorságom és erőm kiszállni az esőbe, hogy megmosson.

Az autóm központi zárának kattanása is figyelmeztet, hogy a kísértés sosem a külvilágból, valahonnét felülről származik; a kísértés az elnyomott indulataimból, az elnyomott szexualitásomból, az elnyomott mohóságomból táplálkozik. A kísértések nem mérföldekre vannak tőlem, hanem nagyon is közel, nem maradhatok semleges vagy kívülálló. A kísértés belőlem származik, ott ül velem az autómban. Semmi köze a külvilághoz, nem arról van szó, hogy jön az ördög, a sátán és egyszer csak megkísért. Nem arról van szó, hogy jön és már messziről könnyen felismerhető, mindenkitől jól megkülönböztető. Nem. Arról van szó, hogy ott van benned, hasonlít rád és végig kísér(t) az életed útján. Ősz van, az autómban ülök, esik az eső és fázom. Az ablaktörlő egy pillanatra tisztává teszi a kilátást és végre megláthatom újra a Golgota keresztjeit.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!