Ima – Böjti sorozat

Ima – Böjti sorozat

Share this content.

Böjt 2014 – Hogyan lehet átélni azt az időszakot, amely nem a fény felé, hanem nagypéntekre mutat? Mit jelent az úton lét, a megfáradás, a kísértés vagy az imádság? Szakítunk-e naponta legalább pár percet arra, hogy ne csak napi igényeinkre figyeljünk, hanem észrevegyük a csendben, a természetben, szeretteinkben és a körülöttünk lévő világban a böjtölés megélésének lehetőségét? Az evangelikus.hu böjti sorozata alkalmat kíván nyújtani az olvasónak arra, hogy az elkövetkezendő időszakban egyre beljebb menjen, saját egzisztenciális kérdéseivel foglalkozzon. Szöveg: Bogdányi Mária, fotó: Vancsó Zoltán, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám

Először sírsz. Azután átkozódsz. Aztán imádkozol” – mondja az erdélyi evangélikus költő, Reményik Sándor. Kinek-kinek talán más az „életprobléma-megoldási” sorrendje, de érdekes, hogy ritkán áll legelöl az imádság. Talán nagy bajban az az első, hogy fohászkodsz? Vagy még „...megfeszíted körömszakadtig maradék-erőd...”, mert úgy illő és arra vagy szocializálva, hogy mindent a saját erődből érj el?

Állj meg egy percre és gondold meg: mit jelent az ima számodra? Mennyire van jelen a mindennapjaidban?

– Lelki köldökzsinór vagy utolsó szalmaszál?
– Napi betevő falat vagy „nekem a kérés nagy szégyen”? (Nagy László)
– Elhagyhatatlan, mint egy fogmosás (bár az is elmarad olykor) vagy „feledhető”, mert annyi minden szövi át meg át a nap 24 óráját, hogy reggel rohanni kell, este meg félájultan ágyba zuhanva már nincs rá idő.

Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön segítségem.
Az én segítségem az Úrtól van, aki teremtette az eget és a földet.
Nem engedi, hogy lábad inogjon, nem szunnyad a te őriződ.”
(Zsoltárok könyve 121.)

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!