A hívők próbálnak megmenteni egy protestáns templomot Kelet-Kínában

A hívők próbálnak megmenteni egy protestáns templomot Kelet-Kínában

Share this content.

Sanghaj – Hetek óta több száz hívő „őrzi" egymást váltva a kelet-kínai Vencsou Szancsiang-templomát, hogy így akadályozza meg annak lebontását, amelyet a hatóságok rendeltek el – írja a South China Morning Post hongkongi napilap. Forrás: MTI

Az újság szerint a békés demonstráció március végén kezdődött. A helyi hatóságok érvelése szerint a protestáns templomban illegálisan épült szerkezetek és toldások is vannak, amelyekre az építtetők nem kaptak engedélyt, ezért az épületet le kell bontani. 

templomot nemrég adták át, adományokból - összesen 30 millió jüanból (1,1 milliárd forintból) - mintegy hat éven át épült, a hívők szerint a helyi kormányzat engedélyével. 

A rombolás elleni ülősztrájk, virrasztás és gyertyagyújtás formáját öltő tüntetés a múlt héten erősödött fel, a hatóságok ugyanis a lebontás 15 napon belüli végrehajtását rendelték el. A becslések szerint hívők ezrei százas csoportokban, egymást váltva virrasztanak a templom előtt, miközben egyenruhás és civil ruhás rendőrök is ügyelnek az épület körül.

A South China Morning Post szerint a hétvégén egyfajta nem hivatalos megegyezés született az ügyben, miszerint a templom központi részét megtartják, annak mellékszárnyait ugyanakkor lebontják. Ezt egyik fél sem erősítette meg, a tüntetés így továbbra is tart.

A vencsoui rombolási kísérelt egy nagyobb, Csöcsiang-tartomány más részeire is kiterjedő akció része - írja a lap. Tajsun, Vencseng és Rujan falvak templomai szintén lebontási határozatot kaptak. Vencsout a keresztény vallás legnagyobb kínai központjaként, „a Kelet Jeruzsálemeként" is szokás emlegetni, becslések szerint a város 7 milliós lakosságának mintegy 15 százaléka hívő keresztény. 

Az ország egész területén egy 2010-es, nem hivatalos felmérés szerint 33 millióra tehető a keresztények száma: 30 millióan protestánsok és 3 millióan katolikusok.

Címkék: templom - Kína - protestáns -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!