Gáncs Péter: A kereszt mint szószék

Gáncs Péter: A kereszt mint szószék

Share this content.

Budapest – A nagyhéten evangélikus püspököket kérdeztünk, hogy mit jelent számukra és hogyan értelmezik nagypéntek üzenetét. Alábbiakban Gáncs Péter elnök-püspök, a Déli Kerület püspökének gondolatait adjuk közre. Szöveg: Gáncs Péter, kísérőszöveg: Galambos Ádám, kép: a pannonhalmi apátság ónixablaka. A körablak üvegre kasírozott ónixlapjai a kör középpontja felé egyre vékonyodnak és az őket elválasztó, egészen vékony fénycsík keresztet formáz, fotó: Török Tamás, topogram.hu

Megrendítő, hogy Jézus még a kereszten, az agónia perceiben is másokért könyörög, mások felé fordul irgalmas szeretettel.
Első szava, hogy közben jár gyilkosaiért az Atyánál.
A kereszt tövében meglátja magányos édesanyját, tanítványát és egymásra bízza őket.
A mellette haldokló gonosztevő előtt megnyitja az örök élet kapuját.
De legalábbis számomra, a legmegrendítőbb a János evangéliuma szerinti utolsó szava: „Elvégeztetett!”

Fülembe cseng Johann Sebastian Bach János passiójának hátborzongató alt áriája: „Es ist vollbracht..." azaz Beteljesedett.
Ebbe a fájdalmas, komor hangulatú tételbe váratlanul belehasít a győzelem öröme: „Juda hőse hatalommal győz, bevégzi a harcot.”
Jézus szava nem egy haldokló ember rezignált, vereségét beismerő keserű sóhaja, hanem a célba ért futó diadalmas kiáltása.
Győzelme a mi győzelmünk is lehet, ahogy énekeljük a húsvéti himnuszban: "...a Győző életet kínál győzelméből ma néked." (EÉ 225, 1)
Éljünk ezzel az ajándékkal! Boldog feltámadást kívánok.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!