Növekedtek az egyházakról szóló hírek a német tévécsatornákon

Növekedtek az egyházakról szóló hírek a német tévécsatornákon

Share this content.

Frankfurt am Main – Az egyházi eseményekről szóló beszámolók száma az elmúlt évben a főműsor-időben ugrásszerűen megnőtt. Egyházi témára összesen 1.016 percet szántak az alábbi műsorok és csatornák: „Tagesschau” / „Tagesthemen” (ARD), „heute” / „heute-journal” (ZDF), „RTL aktuell” és „Sat.1 Nachrichten” 2012-ben ez kevesebb, mint egyharmada volt: konkrétan 313 perc. Mindez a kölni „Institut für empirische Medienforschung (IFEM)” azon jelentéséből derült ki, amelyet a frankfurti „Media Perspektiven“ szaklap jelentetett meg. Forrás: idea.de, fordítás: Lackner Pál

A tudósítások megugrása három katolikus eseménnyel hozható kapcsolatba: februárban XVI. Benedek pápa váratlan lemondása, márciusban utódjának, I. Ferenc pápának a megválasztása és októberben az időközben az új püspöki székhely robbanásszerűen növekvő építési költségek miatt felfüggesztett, majd menesztett limburgi püspök, Franz-Peter Tebartz-van Elst ügye. A jelentés szerint különösen is alaposak voltak a tudósítások tekintetében a „Tagesthemen” és a „das heute-journal”. 

A közszolgálati adók a kereskedelmiek előtt

Tavaly egyházi témák összesen 249 percet vettek igénybe a „Tagesthemen”–nél, (2012: 62 perc); a „heute-journal” esetén 240 perc (2012: 60). Ehhez jön a „Tagesschau” 155 perc egyházi hírrel, (2012: 80) és a „heute“ 159 perccel (2012: 57). A kereskedelmi adók lényegesen hátrébb vannak: „RTL aktuell” 119 percet sugárzott, (2012: 32) és a „Sat.1-Nachrichten” 94-t. (2012: 22). 

A vallás másodlagos téma marad

növekedés ellenére az egyház és a vallás a főbb hírműsorokban peremtéma marad. Összesen az elmúlt múlt évben az összes-adásidő két százalékát foglalták le ezek a témák, bár az arány megkétszereződött 2012-höz képest. A „Tagesschau”, „Tagesthemen” és a „heute-journal” esetén az egyházi hírek három százalékra tehetők, a „heute“, „RTL aktuell” és a „Sat.1-Nachrichten” során pedig kettőre. 

A protestánsok „futottak még”

2005-2011 között az éves IFEM felmérései szerint a hírek másfél százaléka volt vallási vagy egyházi. Viszonyításul a futballról szólók 2,6 százalék.
Ebben az időszakban is a katolikus események álltak az előtérben: 2005 II. János Pál pápa halála és Joseph Ratzinger bíboros megválasztása utódjául. 2010-ben derült fény a szexuális visszaélésekre.
Az evangélikus egyház nem került a hírek között vezető helyre. Még 2009-ban az akkori hannoveri püspöknő, Margot Kässmann EKD–elnökké történt megválasztásával és három hónappal későbbi visszalépésével - minden egyházi hivatalából, egy rendőrségileg bizonyított alkoholos befolyásoltság alatti gépjárművezetés miatt - sem ugrott az élre. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!