LVSZ–Etiópia: Tele vannak a menekülttáborok!

LVSZ–Etiópia: Tele vannak a menekülttáborok!

Share this content.

A 13 éves Panum Etiópia északi régióját, Gambrellát idősebb testvérével, Nyamounnal együtt érte el. „Apánkat meggyilkolták a háborúban és anyánk pedig Jubában van. Már több hete semmi kapcsolatunk nicnsen vele és nem tudja, hogy mi már biztonságban vagyunk. Mi nem tudjuk, mikor is fogjuk őt viszontlátni vagy egyáltalán kapcsolatot felvenni vele” – mondja a testvérek fiatalabbika. Forrás: LWI, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna

A Gambrellában lévő Lietchor menekülttábor egy másik részében él az ötgyermekes anyuka, Maria, aki arról mesél, hogy épp nyolc hónapos terhes volt, amikor el kellett menekülnie otthonából. Férje és idősebbik fia úgy határoztak, hogy az országban maradnak. „Az élelmiszer kevés és nem elég mindannyiunknak. Nagyon nehéz a sorokban állni és várni, de boldogok vagyunk, hogy egyáltalán élünk”  - mondja.

A Lietchor menekülttáborban a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) továbbra is gondoskodik az alapvető élelmiszerekről, beleértve a vizet, a higiéniai eszközöket és helyiségeket, de a menekültek egyre növekvő árama és a csekély pénzügyi támogatottság súlyos problémákat hordoz továbbra is Dél-Szudán ügyében.

„Naponta mintegy ezer ember érkezik, így az áttelepülés esélye kimerült, a menekülttábor teljesen tele van már” - mondja Sophie Gebreyes, az LVSZ Világszolgálati Részlegének etiópiai képviselője.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa (UNHCR) szerint április 15-éig mintegy 95 ezer fölé emelkedett azoknak a dél-szudániaiaknak a száma, akik Etiópiába menekültek. A nagy részük, több mint kilencven százalékuk ezeknek az embereknek nő és gyermek.

A legtöbb dél-szudáni az etiópiai Matar, Pagak és Akobo településein keresztül érkezik ide, s miután heteken át úton vannak és a határfolyót át kell úszniuk, teljesen kimerültek.

„Nagyon rossz állapotban érkeznek ide, s miután hosszú ideje már menekülnek és erőszakos cselekmények áldozataivá esnek, ezért borzasztó lelkiállapotban vannak. Ezenkívül csak bogyókon, füvön és leveleken táplálkoznak út közben, így erősen legyengülnek” - magyarázza Gebreyes.

A gyerekek nagy része alultáplált

Gebreyes az LVSZ és az ACT-Szövetség más tagjainak felhívását ismétli el, akik hangsúlyozzák, hogy több anyai támogatás lenne szükséges ahhoz, hogy az életmentő segítséget nyújtani tudják a hozzájuk fordulóknak. „Az alultáplált gyerekek nagy száma aggasztó. Ők arra várnak, hogy átvigyák őket egy másik, egy újabb menekülttáborba, így a humanitárius helyzet egyre rosszabb a térségben” - teszi hozzá.

Az éhínség miatt valószínűleg a menekültek továbbmenni kényszerülnek majd. Lietchor menekülttáborában, ahol az LVSZ a vezető szervezet, eddig összesen 38 ezer menekültet regisztráltak. A tábor azonban 20 ezer fős kapacitású.

Az LVSZ épp most fejezte be két kút fúrását, ahonnan a szükséges vizet tudják kinyerni. Latrinákat ásnak, mert attól tartanak, hogy a nem megfelelő tisztasági helyzetben betegségek üthetik fel a fejüket.

Bizonytalanság a visszatérés miatt

Sok menekült nem tudja, hogy valaha is hazaérhet-e hazájába. Duang Mar (39) családtagjaival együtt érkezett Etiópiába és azt mondja, hogy fogalma sincsen, mikor térhet haza. Csak azt tudja, hogy mivel semmi garancia nincsen arra, hogy a harcok befejeződnek, ezért a biztonsági helyzet miatt mindenképp maradni akar, amíg csak tud. Mielőtt az elmúlt év decemberében a harcok kitörtek volna Makala tartományban dolgozott a közigazgatásban volt hivatalnok.

Amióta az erőszak elhatalmasodott Dél-Szudánban, azóta egy millió embernek kellett menekülnie, akik közül összesen 300 ezren a szomszédos országokba menekültek. Februárban az ACT-Szövetség 3,5 millió dolláros segélyt kért Etiópiának, de eddig csak az összeg tíz százalékát kapták meg. Márciusban az ENSZ 370 millió dolláros segélyakciót kezdett, közöttük az LVSZ is gyűjtött. Ezekkel a pénzekkel a dél-szudáni menekülteket Kenyában és Ugandában is szeretnék ellátni.

„Ha nem lesz elég financiális eszközünk, akkor a menekültek élete és egészsége komoly veszélyben van” - mondta Gebreyes.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!