„Jane Haining azért halt meg, mert a zsidó gyerekeket meg akarta menteni!” – Interjú Lynley Smith-szel életéről

„Jane Haining azért halt meg, mert a zsidó gyerekeket meg akarta menteni!” – Interjú Lynley Smith-szel életéről

Share this content.

Riporter: Horváth-Bolla Zsuzsanna, videó: Győri András TImótheus
Budapest – Az új-zélandi Lynley Smith újságíró éveken át kutatott távoli rokona, Jane Haining után Magyarországon. Az általa megtalált történeteket összefűzve könyvet írt Jane életéről, aki a budapesti Skót Misszióban zsidó származású gyermekeket bújtatott, majd Auschwitzba való deportálása után gázkamrában kivégezték. 1997-ben a Jad Vasem intézet a Világ Igaza címmel adózott emlékének. Lynley-vel Jane Haining életpéldájáról beszélgettünk. Róla szóló könyve magyar nyelven ősszel fog megjelenni. Riporter: Horváth-Bolla Zsuzsanna, videó: Győri András TImótheus

A Wikipédia így ír Jane Haninigról:

Jane Haining (Dunscore (Skócia), 1897június 6. – Auschwitz1944augusztus 16.) a „budapesti skót misszió mártírja”, az internátus vezetőjeként nőket és gyerekeket bújtatott, de később velük együtt deportálták Auschwitzba, ahol gázkamrában meggyilkolták.
Jane Haining 1897-ben született a skóciai Dunscore-ban. Ötéves korában elvesztette édesanyját. Felnőve tíz évig egy fonodában dolgozott Paiseleyben1932-ben a Skót Episzkopális Egyház budapesti misszióján kezdett dolgozni. A misszió mintegy 400 zsidó és keresztény gyermek számára működtetett iskolát. Haining 1939-ben éppen szabadságon volt Nagy-Britanniában, amikor a háború kitört, de ennek ellenére visszatért Budapestre. Amikor a németek 1944-ben megszállták Budapestet, a misszionáriusok azt az utasítást kapták, hogy térjenek haza, de Haining ezt megtagadta, mert nem akarta a nehéz helyzetben magukra hagyni a rábízott gyermekeket. Egy feljelentés nyomán az SS átkutatta a missziót, és Haininget a briteknek való kémkedés vádjával letartóztatták, majd Auschwitzba deportálták, ahol karjára a 79467 sorszámot tetoválták, majd 1944. augusztus 16-án gázkamrában meggyilkolták. A német hatóságok a skót egyházat arról értesítették, hogy Jane Haininget Németország elleni kémkedés vádjával letartóztatták, majd egy bélbántalomból származó sorvadásos betegség következtében kórházban halt meg 1944. július 17-én.

Videó-interjú:

Fotók Jane Haining életéről:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!