Régi-új vezetők kulcspozícióban az Egyházak Világtanácsában

Régi-új vezetők kulcspozícióban az Egyházak Világtanácsában

Share this content.

Forrás: oikoumene.org, reformatus.hu / Külügyi Iroda
Genf – Ioan Sauca professzort, román ortodox papot és Peter Prove evangélikus jogászt, a nemzetközi kapcsolatok szakértőjét két fontos pozícióra nevezték ki az EVT vezetésében. Forrás: oikoumene.org, reformatus.hu / Külügyi Iroda

Ioan Sauca, a Bossey-i Ökumenikus Intézet igazgatója az EVT ökumenikus képzésért felelős főtitkárhelyettese lett, míg Peter Prove ausztrál jogászt az Egyházak Nemzetközi Ügyek Bizottságának (CCIA) élére nevezték ki. Mindkét vezető évtizedek óta végez szakmailag elismert munkát a saját területén.

Ioan Sauca korábban a Román Ortodox Egyház ökumenikus- és sajtókapcsolataiért, illetve lelkészképzéséért felelős igazgatójaként szolgált, valamint a nagyszebeni teológiai karon tanított missziológiát és ökumenikus teológiát. 1994-től dolgozik az EVT-ben, ahol az ortodox tanulmányok és kétoldalú kapcsolatok felelőse, majd 1998-től a Bossey-i intézet tanára lett. Maga is a Genf mellett működő intézetben végzett, mielőtt a Birmingham-i Egyetemen missziológiából doktorátust szerzett volna. Szakterülete a rendszeres teológia, azon belül is a misszió és lelkiség kérdése. Az újonnan kinevezett főtitkár-helyettes szoros kapcsolatot ápol a magyar reformátusokkal és évek óta hathatósan támogatja, hogy az MRE ösztöndíjasai Bossey-ban tanulhassanak.

A CCIA új igazgatója, Peter Prove a Queensland-i egyetemen szerzett jogi diplomát. A Lutheránus Világszövetség nemzetközi ügyekért és emberi jogokért felelős helyettes főtitkáraként szolgált, de dolgozott az ENSZ különböző szervezeteinek tanácsadójaként is. Az emberi jogok előmozdításán munkálkodó nemzetközi társadalmi szervezetek bizottságának elnöksége mellet más nemzetközi non-profit szervezetben is tevékenykedett. Mindemellett a svájci székhelyű Világgazdasági Fórum globális ügyek tanácsának leköszönő igazgatója.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!