„Nem az a kérdés, hogy miért nem jönnek a templomba az emberek, hanem az, hogy mi hogyan tudunk közéjük menni” – Beszélgetés Manfred Siebald énekessel

„Nem az a kérdés, hogy miért nem jönnek a templomba az emberek, hanem az, hogy mi hogyan tudunk közéjük menni” – Beszélgetés Manfred Siebald énekessel

Share this content.

Szöveg és fotó: Galambos Ádám
Budapest – A budavári evangélikus templomban lépett fel a Budapesti Német Ajkú Evangélikus Egyházközség meghívására a németországi kortárs keresztény énekek meghatározó szerzője és előadója, Manfred Siebald. A koncertet követően Magyarországról, előadásairól és személyes benyomásairól kérdeztük. Szöveg és fotó: Galambos Ádám

Énekei hitvallásoknak is tekinthetők, mégis, ahol fellép telt ház van. Hogy lehet ma keresztény tartalommal ilyen sikereket elérni?

– Több mint kettőezer koncertet követően az a tapasztalatom, hogy ha nem csak úgy teszek, mintha az csak lenne, hanem őszintén énekelek a hitemről akkor az emberek – a földön is meghallgatnak. A hit nem csak győzelem, hanem sokszor küzdelem is. Ezért ma is a kudarcaimról, csődjeimről is énekeltem. Ez az oka, hogy meghallgatnak és a templomok megtelnek ha fellépek.

Mit jelent az Önnek, hogy a budapesti német ajkú evangélikus közösség számára tehetett ma tanúságot?

– Évente hatvan-hetven alkalommal lépek fel Németországban, de különösen is fontosnak tartom, ha külföldön is koncertezhetek. Tudom, hogy sok olyan hely van, ahol nagy szükség van arra, hogy hitvalló énekek csendüljenek fel, így különösen örülök neki, ha szolgálatommal meg tudom erősíteni őket úgy, ahogy most a budapesti közönséget is.

Mint Európában oly sok helyen, így Németországban is fogy a hívők száma. Ön szerint mi az, ami ma elérhetővé teheti az egyház üzenetét?

– Két lehetőséget mondanék. Egyrészt a személyes élet. Én anglisztika szakon professzor vagyok, de a katedrán is tanúságot teszek. Személyes hitvallás nélkül nem működik a közvetítés, a tanítványi út!
A másik a gyülekezeti oldal. Egy közösségnek fantáziával kell Jézus kérésének eleget tennie. A Messiás azt mondta, hogy menjetek oda az emberekhez és közöttük szólítsátok meg az embereket. Azokat is, akik ellenem fordultak vagy nem akarnak rólam hallani. Menjetek, és szeretve, fantáziával és kreativitással vonzzátok be őket a gyülekezetbe. Ez az evangelizáció!
A mi gyülekezetünk Mainzban minden vasárnap tele van, de nem nyugodhatunk meg, mert mindig arra kell tekintenünk, hogy hogyan tudunk a meglévő közösségen túl, további emberekhez eljutni. Nem az a kérdés tehát, hogy miért nem jönnek az emberek a gyülekezetbe, hanem az, hogy mi hogyan tudunk az emberekhez odalépni és őket bevonzani. Ehhez egy koncert jó alkalom, főleg akkor, ha nem templomban, hanem kultúrházban vagy színházteremben lehet fellépni.

Magyarországon most csak rövid ideig tartózkodik. Milyen benyomást keltett Budapest?

– Tavaly már egy hajón jártam itt mint zenész. Akkor nagyon nagy forróság volt. Elhatároztam, hogy vissza kell térnem egy kellemesebb időben, hogy megnézhessem a várost. Most látom, hogy Budapest egy szeretettel ápolt város, mindenhol tele virágokkal. Jó látni a felújított házakat is. Ezen kívül az emberekkel való találkozás meghatározó számomra. Úgy érzem, hogy nagyon kedvesen fordulnak felém az emberek. Bár lehet, hogy az itt élők máshogy gondolják, de a saját benyomásom az, hogy a magyarok nagyon barátságosak. Nagyon jó lehet itt élni. Ezt hallom barátaimtól is, akiknél most látogatóban vagyok. Ők azt mondják, hogy kedvességgel fordulnak feléjük az emberek. Általánosan azt mondanám, hogy minden magyar Isten által szeretett ember és ez mindenkire a világban igaz.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!