SZÓRVÁNYNAP 2014 – Brassói Magyar Evangélikus Egyházközség

SZÓRVÁNYNAP 2014 – Brassói Magyar Evangélikus Egyházközség

Share this content.

Brassó – Az I. világháború a magyarság számára mind a mai napig kiemelkedő jelentőséggel bír, még akkor is, ha a jelenlegi generációk – köszönhetően elsősorban az 1947 és 1990 közötti érának és az azután is változatlan formában hozzá kapcsolódó narratívának – semmiféle kapcsolatot és ennek következtében jelentőséget nem tulajdonítanak neki, pedig kereken 17 millió ember veszíti életét ebben az első modern fegyverekkel vívott, nagy, pusztító háborúban. Ez volt a SORSDÖNTŐ világháború. Végkimenetele meghatározta a magyar nemzet huszadik századi történelmét, különösen az elcsatolt országrészek magyar népének életét és következményei mind a mai napig hatnak, apasztanak . Bármennyire is próbálták feledtetni velünk, ezek a sebek még máig sem hegedtek be. Az egyik ilyen súlyos, egyre mélyülő seb a magyar ajkú lakosság megfogyatkozása.A szórványban élő testvéreinkért fogunk Istenhez fohászkodni, és előljáróinkért is ugyanakkor, hogy az isteni kijelentés nyomán vállalják fel népünk sorsát. Forrás: evangelikus.net

„APÁINK EMLÉKÉRE 1914-2014”
Az egy évszázada, a hazáért, a nemzetért, a jövő nemzedékért - értünk is - szenvedett és elesett elődeinknek állítunk emléket. Ezért hívunk és várunk minden elődeit tisztelő magyar testvért erre az alkalomra. A rendezvény a magyar evangélikus egyház templomában és az udvarán felállított nagysátorban lesz megtartva 2014. május 11-én a következő program szerint:
10:00 - megnyitó istentisztelet, amelyen Igét hírdet Ft. Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus püspök. Az istentisztelet keretében gyermekeink szavalatai, énekei hangzanak fel, majd a szórványból érkezők szolgálata. Az istentisztelet végeztével vendégeink köszöntése: jelen lesz Dr. Raffay Ernő magyarországi történész, Magdó János Magyarország kolozsvári külképviseletének főkonzúlja, Borbély László az RMDSZ országos politikai alelnöke, Géczi Gellért Négyfalu alpolgármestere, Fülöp Károly brassói egyházmegyei felügyelő.
12:00: Az Albert Slapnicar fúvószenekar „Májális” megnyitó előadása az udvaron felállított sátorban ifj. Pál Gyula egyházkerületi másodfelügyelő vezetésével.
13:00előadás: Magyarország az első világháborúban. Dr. Raffay Ernő magyarországi történész. Korreferál Kovács Lehel István tanár. Moderátor Ambrus Attila a Brassói Lapok főszerkesztője.
14:00 Folklór műsor citeracsoport, Sirőlő, Búzavirág Néptánc Együttes és borica járás: Pürkerec, Tatrang, Zajzon. A programok között és azok után fúvószene.Lesz mititei, csapolt sör, kürtőskalács. Várunk mindenkit szeretettel.
Koszta István lelkész és Fehér Vilmos felügyelő

Címkék: Brassó - szórványnap -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!