Európai Beszélgető Estek - Európának be kell látnia, hogy Romániában gond van a jogállamisággal

Európai Beszélgető Estek - Európának be kell látnia, hogy Romániában gond van a jogállamisággal

Share this content.

Kolozsvár – ,,Az Európai Unió akkor fog felfigyelni a Mikó-ügyre, ha nem egyházi, kisebbségi kérdésként, hanem jogállami problémaként mutatjuk be. Azt kell belátnia Európának, hogy Romániában gond van a jogállamisággal” – ezt hangsúlyozta Sógor Csaba és Markó Attila RMDSZ-es képviselő az Európai Beszélgető Estek keretében megszervezett újabb közéleti fórumon. Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje és a Járosi Andor Keresztény Kulturális Műhely közös rendezvényére Erdélyi jogérvényesítés Brüsszelben címmel május 7-én, délután a Lutheránus Püspökség Reményik Sándor Galériájában került sor Kolozsváron. Az esemény házigazdája Adorjáni Dezső Zoltán püspök volt, míg Benkő Levente újságíró-történész moderátorként volt jelen. Forrás: evangelikus.net

Arra a kérdésre, hogy hol áll Románia a kisebbségi jogok biztosítása terén, Markó Attila elmondta: Románia látszólag a szép arcát mutogatja.,,Időnként olyan, mintha két országban élnénk. Esetenként olyan törvényeket alkotunk, amelyek részben biztosítják a jogegyenlőséget, de a gyakorlatban mégsem mindig alkalmazzák azokat. Indítottunk egy kampányt annak tudatosítása érdekében, hogy anyanyelvhasználati jogainkat a gyakorlatban is minél jobban érvényesítsük” – hangsúlyozta. Az RMDSZ parlamenti képviselője kiemelte: azok az értékek, amelyek az elmúlt hetekben Sógor Csaba tarisznyájába kerültek, szintén azt a célt szolgálják, hogy Európa figyelmét felhívjuk értékeinkre és a jogállamiság körüli problémákra. Sógor Csaba elmondta: az Európai Unió vagy az Európa Tanács által megfogalmazott ajánlások sajnos nem kötelező érvényűek a tagállamok számára, viszont olyan hivatkozási alapok, amelyek nélkülözhetetlenek a kisebbségi jogérvényesítés során. Markó Attila kiemelte: Bukarestben is érezhető, hogy ezeket az uniós ajánlásokat nem veszik komolyan. A beszélgetőpartnerek egyetértettek abban, hogy az Európai Unió akkor fog beleszólni a kisebbségvédelmi kérdésekbe, hogyha felismeri, hogy ez egy általános európai probléma. ,,Akkor lett roma stratégiája az EU-nak, amikor ez a kérdés a tagállamok nagy részében kényszerűséggé vált. Ma már Európa is érzi, hogy a kisebbségi témák ügyét sem kezelheti kizárólag tagállami hatáskörként” – hívta fel a figyelmet Sógor Csaba.
,,Azért fontos számunkra az európai uniós jelenlét, hogy Brüsszelben is elmondhassuk: nem rendezett a kisebbségek helyzete Romániában, és utólag is számon kell kérni a csatlakozáskor tett ígéreteket. Az RMDSZ EP-képviselőinek abban van nagy szerepe, hogy munkájuk során megpróbálják elérni az EU ingerküszöbét és érzékennyé tenni a kisebbségvédelmi témák iránt” – hangsúlyozta Markó Attila.  

Hivatkozások: További képek. -
Címkék: Európa - Románia - beszélgetés -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!